Категорія
Новини
Дата

Туреччина, Румунія та Болгарія домовилися про розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія та Болгарія, які є членами НАТО, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення Військово-морської групи протимінного захисту на Чорному морі, повідомляє міноборони Болгарії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Меморандум про взаєморозуміння між урядами трьох країн про створення Чорноморської військово-морської протимінної групи (MSM Black Sea) було підписано у четвер, 11 січня, у Стамбулі. 

Туреччина, Румунія та Болгарія домовилися про розмінування Чорного моря /Фото 1

Фото: міністерство оборони Туреччини.

  • Після остаточного схвалення меморандуму на національному рівні сторонами, що беруть участь, незабаром буде запущено процес оперативного планування діяльності групи у Чорному морі. Після його завершення група перейде до виконання завдань.
  • Наразі група передбачає залучення протимінних кораблів лише трьох держав. Дії щодо усунення мінної загрози проводитимуться переважно у територіальних водах та виняткових економічних зонах країн-учасниць.
  • Виконавчим органом з ухвалення рішень та проведення протимінних операцій стане комітет у складі командувачів Військово-морських сил Туреччини, Румунії та Болгарії. На підставі прийнятих ним рішень буде складено графік проведення операцій на окремих напрямках. 

Контекст

Союзники НАТО посилили спостереження та розвідку в регіоні з початку війни, але не морську діяльність. Туреччина послалася на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише чорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, щоб запобігти ескалації конфлікту.

У жовтні стало відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія можуть створити підрозділ для розмінування Чорного моря і опрацьовують деталі. Обʼєднані сили з розмінування морських мін не є операцією НАТО, вони стануть першим спільним зусиллям союзників на Чорному морі з початку вторгнення РФ в Україну.

28 грудня у Чорному морі стався підрив на ворожій морській міні цивільного судна під прапором Панами. Балкер прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні