Категорія
Новини
Дата

Туреччина, Румунія та Болгарія можуть обʼєднатися для розмінування Чорного моря – Bloomberg

Туреччина, Румунія та Болгарія, які є членами НАТО, можуть створити підрозділ для розмінування Чорного моря вже наступного місяця, пише Bloomberg із посиланням на двох офіційних осіб. За їхніми словами, сторони все ще опрацьовують деталі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Хоча обʼєднані сили з розмінування морських мін не є операцією НАТО, вони стануть першим спільним зусиллям союзників на Чорному морі з початку вторгнення РФ в Україну. 
  • Нові сили покликані бути повністю мирними і не виводитимуть у море нові кораблі НАТО, заявили два чиновники. За словами одного з джерел, одна з цілей місії – показати, що три країни здатні самостійно вирішити цю проблему.
  • Оскільки напади Росії на Україну стають дедалі ближчими до кордонів НАТО, Альянс намагається збалансувати свою реакцію на інциденти, щоб уникнути подальшої ескалації. Війна загрожує вторгнутися на територію єдиних трьох країн НАТО, які мають прямий вихід до Чорного моря, головного торгового маршруту, змушуючи їх активізувати оборонні заходи.

Контекст

Союзники НАТО посилили спостереження та розвідку в регіоні з початку війни, але не морську діяльність. Туреччина послалася на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише чорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, щоб запобігти ескалації конфлікту.

Війна Росії з Україною дедалі більше загрожує постачанням через Чорне море. Обидві країни є великими виробниками зерна, хоча Росія прагне підірвати експорт України, тоді як значна частина російської нафти проходить морськими шляхами. 

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні