Категорія
Новини
Дата

Туреччина не дозволить прохід у Чорне море мінним тральщикам для України

Влада Туреччини не пропустить через свої протоки мінні тральщики, які Велика Британія передала Україні, повідомляє Центр боротьби з дезінформацією при управлінні комунікацій адміністрації президента Туреччини. Посилаючись на Конвенцію Монтре 1936 року, Туреччина заборонить суднам використовувати протоки Босфор і Дарданелли, доки триває війна в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Туреччина заявила, що не дозволить двом британським мінним тральщикам пройти через її територіальні води на шляху до Чорного моря для використання Україною, «оскільки це порушить міжнародний пакт про проходження через протоки у воєнний час».
  • «Твердження, що міститься в деяких публікаціях преси, про те, що «міношукачі, надані Сполученим Королівством Україні, отримали дозвіл на прохід через турецькі протоки в Чорне море», не відповідає дійсності», – йдеться в повідомленні центру.
  • У відомстві заявили, що Туреччина виконує положення Конвенції та дотримується принципової позиції, щоб «запобігти ескалації у Чорному морі».
  • «Наші відповідні союзники були належним чином проінформовані про те, що мінно-пошукові кораблі, подаровані Україні Великою Британією, не зможуть пройти через турецькі протоки в Чорне море, доки триває війна», – зазначено у повідомленні.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгення РФ у 2022-му Туреччина задіяла Конвенцію Монтре 1936 року, фактично заблокувавши прохід військових суден для воюючих сторін. Пакт не розповсюджується на кораблі, що повертаються на свої бази.

11 грудня британське Міноборони повідомило, що спільно з Норвегією очолить коаліцію щодо підтримки України на морі. Міністр оборони Грант Шаппс розпорядився передати Києву два мінно-пошукові кораблі класу Sandown.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні