Категорія
Новини
Дата

Туреччина та Ізраїль запроваджують взаємні торговельні обмеження через Газу

Туреччина та Ізраїль оголосили про взаємні торговельні обмеження через погіршення відносин на тлі військових дій у Секторі Гази, повідомило Associated Press.

Ключові факти

  • Туреччина, яка є затятим критиком військових дій Ізраїлю у Газі, повідомила, що негайно обмежує експорт 54 видів продукції до Ізраїлю. Зокрема, йдеться про алюміній, сталь, будівельну продукцію, авіаційне пальне та хімічні добрива. 
  • У відповідь на це Ізраїль оголосив, що готує заборону на продукцію з Туреччини. 
  • Ці заяви прозвучали через день після того, як голова МЗС Туреччини Хакан Фідан зазначив, що Ізраїль заборонив турецьким військовим вантажним літакам приєднуватися до операції з повітряного десантування гуманітарної допомоги в Газу. 
  • Фідан пообіцяв відповісти Ізраїлю низкою заходів, доки він не оголосить про припинення вогню та не дозволить безперешкодну допомогу в Газу.
  • «Немає виправдання Ізраїлю у блокуванні нашої спроби доставити допомогу повітрям голодуючим жителям Гази», – сказав міністр.

Контекст

Уряд президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана стикається зі зростаючим тиском усередині країни. Критики звинувачують уряд у подвійних стандартах за те, що він продовжує торгувати з Ізраїлем.

Відносини між Ізраїлем та Туреччиною зіпсувалися після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та початку наземної операції ЦАХАЛ у секторі Гази. Тоді президент Туреччини Ердоган заявив, що Анкара не вважає ХАМАС терористичною організацією і висловив готовність країни стати державою-гарантом для Палестини. 

За місяць він заявив, що є «достатньо доказів», щоб притягнути ізраїльський уряд до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС) за його дії в Секторі Гази. Після цього сторони відкликали своїх послів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні