Категорія
Новини
Дата

У червні ВВП України зріс на 1,1%. Зростання економіки продовжує сповільнюватися

1 хв читання

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% [±1%] порівняно з червнем минулого року. Зростання економіки продовжує сповільнюватися – у травні ВВП зріс на 3,7%, у квітні – на 4,3%. За перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% [±1%] порівняно з аналогічним періодом минулого року, йдеться у пресрелізі Мінекономіки. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Основним чинником сповільнення темпів росту ВВП у Мінекономіки назвали відключення електроенергії через її дефіцит.
  • Проте, зазначають в міністерстві, українська економіка продовжила зростання. Серед факторів, які цьому сприяли, є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур.
  • Серед позитивних чинників також – стабільна роботу Українського морського коридору та можливість окремих підприємств імпортувати електроенергію, зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, динаміка зростання економіки у першому півріччі на рівні 4,1% відповідає оновленому урядовому прогнозу, згідно з яким, зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.
  • Ключовими проблемами для економіки залишаються високі безпекові ризики, наслідки руйнування енергетичної інфраструктури, логістичні проблеми та важка ситуація на ринку праці, йдеться у повідомленні. Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами Мінекономіки, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. 

Контекст

Реальний ВВП України за підсумками першого кварталу 2024 року зріс на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчать оперативні дані Держстату. Роком раніше, за підсумком першого кварталу 2023-го, для реального ВВП ще спостерігалося зменшення, яке становило 10,3% у річному вимірі.

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте, за словами Свириденко, через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися.

У макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода й збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк.

У травні ВВП України зріс на 3,7% [±1%] порівняно з травнем минулого року, свідчать оцінки Мінекономіки. У квітні економіка зросла на 4,3% [±1%]. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд