Категорія
Новини
Дата

У травні зростання ВВП сповільнилося до 3,7% – Мінекономіки

1 хв читання

У травні 2024 року ВВП України зріс на 3,7% [±1%] у порівнянні із травнем минулого року. У квітні економіка зросла на 4,3% [±1%]. Попри сповільнення зростання, економіка продовжує відновлюватись, йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За січень-травень 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,3% [±1%] у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
  • Зростання економіки стримували збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії, зазначило Мінекономіки. 
  • Водночас зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи Українського морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури, йдеться у повідомленні.
  • Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі. Разом з тим, серед негативних факторів – значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також системні намагання РФ знищити енергетичну інфраструктуру, розповіла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • Ключовими не розвʼязаними проблемами лишаються високі безпекові ризики, а також руйнування енергетичної інфраструктури. Також негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці через високу міграцію, зазначило Мінекономіки.

Контекст

Зростання ВВП у квітні 2024 року порівняно з квітнем минулого року становило близько 4,3% [±1%], повідомляло Мінекономіки. Зростання економіки у квітні сповільнилося в порівнянні з березнем (4,6%). Проблеми ті ж самі – дефіцит електроенергії та кваліфікованих кадрів у промисловості.

Уряд України очікує, що цього року економіка продовжить відновлення – на 4,5-4,6%. Проте, за словами Свириденко, через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, цей показник може погіршитися.

У макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода та збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд