шлюб весілля обручки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У «Дії» зʼявиться можливість укладення шлюбу онлайн

Getty Images

У застосунку «Дія» планують запустити можливість одружитися онлайн за допомогою відеозвʼязку, повідомив віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі телемарафону. Процес передбачатиме кілька етапів верифікації.

Ключові факти

  • За його словами, вже найближчим часом планується запуск послуги «онлайн-шлюб».
  • «Можна буде просто одружитися в «Дії» по відео. Це буде досить технологічно. Я не робитиму спойлери, але там буде багато цікавих елементів цього процесу», – пояснив очільник Мінцифри, додавши, що послуга дозволить військовим одружуватися дистанційно.
  • Процес передбачатиме кілька етапів верифікації, щоб гарантувати безпеку.
  • Також Федоров укотре наголосив, що через «Дію» не відбуватиметься видача повісток, також у планах немає проведення виборів через застосунок. «Не планується ні повісток, ні виборів», – сказав він.
  • Віцепремʼєр зазначив, що у лютому планується відкрити код «Дії». «Це з точки зору відкритості, прозорості і технологічності взагалі дуже важливий крок. Ми над ним довго працювали. І у «Дії» буде відкритий код. Тобто розробники з усього світу зможуть подивитися, як функціонує «Дія».

Контекст

Наприкінці лютого 2023 року Мінцифра повідомила рол можливість подати заяву до РАГСу онлайн за допомогою «Дії». Для цього наречені мають авторизуватися на порталі, у розділі «Сім’я» заповнити заяву про шлюб, сплатити адміністративний збір та підписатися електронним підписом. Заяву заповнює один із наречених, інший має підтвердити свою згоду за посиланням у листі, також авторизувавшись на порталі.

Загалом упродовж січня–серпня минулого року в Україні зареєстровано 122 650 нових сімей, повідомляло Міністерство юстиції. Найбільша кількість актових записів про шлюб складена відділами державної реєстрації актів цивільного стану: міста Києва (13 933), Дніпропетровської (12 389) та Одеської (9158) областей.

При цьому розлучались українці у вісім разів менше, за цей період зареєстровано 15 061 випадок розірвання шлюбу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні