Категорія
Життя
Дата

Спорт, режим та вивчення історії. Де брати енергію під час війни? Колонка Михайла Федорова

Віцепрем'єр-міністр з інновацій Михайло Федоров /надано пресслужбою

Формула відновлення енергії віцепрем'єр-міністра з інновацій Михайла Федорова: рано прокидатися, читати, займатись спортом і допомагати Силам оборони. Фото надано пресслужбою

«Ніхто не може відпочити від війни. Війна – постійно, щодня. Ми відчуваємо напруження, навіть коли не волають сирени», – пише психотерапевт Володимир Станчишин у книзі «Емоційні гойдалки війни». Як відновлювати сили та протистояти виснаженню? Ось стратегія та інструменти віцепремʼєр-міністра з інновацій Михайла Федорова

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Війна – фактор, який забирає сили. Попри це, ми маємо тримати високий рівень енергії, щоб працювати, бути продуктивними й ефективними для країни. 

Хочу поділитися, що дає енергію особисто мені. Якщо коротко, формула така: рано прокидатися, читати (як окремий пункт – читати історію), займатись спортом і допомагати Силам оборони.

Далі – детальніше про кожен із них.

Спорт 

Я займаюся спортом системно. Щоб не витрачати зайвий час, тренуюся в себе в кабінеті. Коли тільки став міністром, одразу переобладнав невелику кімнату, яка передбачалася як кімната для відпочинку, в невеликий спортзал. 

Є регулярні тренування, іноді можу побігати чи покататися на велосипеді. Останнім часом відмовився від важких силових тренувань і вибираю функціональні, бо в них інша динаміка. Кількість тренувань залежить від періоду життя – що важче, то більше спорту, щоб виносити цей період.

Спорт дає накопичувальний ефект. Не можна відстежити, що ось позаймався – і в мене більше енергії. Тренування працюють на довгу дистанцію, і спорт дає можливість проводити 15 робочих зустрічей на день, мати енергію на час удома із сім’єю. Потім вчасно засинаєш, прокидаєшся о 6-й ранку, можеш почитати, о 7:30 піти на першу зустріч і далі продовжити цей марафон.

Також можна гейміфікувати процес тренувань. Наприклад, у мене є застосунок для тренувань на велотренажері. Працює як метавсесвіт: вибираєте локацію і їдете, наприклад, у Лондоні, а поряд із вами проїжджають інші люди.

Книги

Раніше вже писав, що почув від Ярослава Грицака класну думку: під час війни найкраще вчити історію. Це відновлює. Ми живемо в історичний момент розвитку країни, багато речей не можемо прогнозувати, не знаємо, що буде завтра, – і через це досить стресово. Мені допомагає вивчення історії, бо тоді я розумію тенденції, динаміку, що відбувається, і стає спокійніше. 

Намагаюся вставати на годину раніше, щоб встигнути почитати чи попрацювати до того, як їхати на роботу. Загалом усіх закликаю читати – книги формують іншу свідомість і розуміння світу. Іноді прочитаєш п’ять сторінок і можеш розв’язати проблему, яку рік не міг вирішити. Наприклад, зараз наша команда переходить із системи КПІ на OKR. Багато великих технологічних компаній надають перевагу саме OKR, тому останні пів року я активно вивчаю цей напрям. У цьому мені допомагає книга Джон Доер «Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро». 

Зазвичай читаю декілька книг паралельно, і одна з них – завжди про історію. Наприклад, нещодавно читав «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» Бориса Джонсона. Також раджу біографії та мемуари; з останнього – Шимон Перес «Мрії не бувають дрібними».

Люди

Люди дають енергію. Наприклад, сиджу на зустрічі з командою, яка займається розробкою застосунку «Мрія» – це інноваційний продукт, який трансформує сферу освіти, – слухаю статус по проєкту і радію, як команда розв’язала проблему, провела фокус-групу, намалювала дашборд і переосмислила певні моменти. 

Віцепрем'єр-міністр з інновацій Михайло Федоров

Одне з джерел відновлення енергії Михайла Федорова – люди і команда

Зараз вони з нуля розробляють систему трекінгу софт-скілів, яка дозволить побачити, що більше прокачано: творчість чи критичне мислення, і доповнить інформацію щодо хард-скілів. У підсумку це дасть цілісну картину.

Моє завдання – направляти і прибирати бар’єри. Потужні люди в команді отримують результат – і це дає енергію.

Саморозвиток 

Коли потрібно розібратися у якійсь сфері, я читаю книжки, статті і навчаюся. З останнього, що сподобалося, – Артем Бородатюк із Netpeak порадив курс про менеджмент, який самостійно записав для команди. Це один із найкращих освітніх продуктів, які я бачив. 

Також проходив програму зі Стратегії цифрової трансформації в Єльській школі менеджменту. Ми вивчали, як завдяки цифровізації долати виклики, що виникають у бізнесі чи державі. Розбирали багато практичних кейсів від топових світових компаній. Багато інформації я вже самостійно здобув на практиці, але все одно таке навчання заряджає. 

У якийсь момент від саморозвитку відчуваєш наплив енергії і не можеш читати або навчатися далі; вже достатньо. Після цього хочеться піти й зробити щось конкретне: поставити завдання, написати, проаналізувати, описати. Звичайно, енергію також дають результати та досягнення цілі. Навіть якщо для їх реалізації потрібно пройти через пекло.

Вірю, якщо ви займаєтеся тим, що любите, сили будуть завжди. Ви знаходитимете нові шляхи розвитку, проєкти і напрями.

Звіти ударних рот БпЛА

Кожен ранок починаю з перегляду звітів і відео, скільки ворожої техніки уразили ударні роти БпЛА, які забезпечує «Армія дронів». Наприклад, тільки один підрозділ за ніч уразив вісім танків, пʼять САУ, танк Т-90, сім гаубиць, один «Град» тощо. Це не просто цифри, а окреме відеопідтвердження, як знищується ціль. Ось це і дає енергію.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні