Корупція – більше не головна проблема в податковій, яка бентежить бізнес. Чому це не дуже позитивна новина /Ілюстрація Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Корупція – більше не головна проблема в податковій, яка бентежить бізнес. Чому це не дуже позитивна новина

Ілюстрація Олександра Карасьова

На відміну від митниці топпосадовці останнім часом майже не критикують і навіть хвалять роботу податкової служби. Чи погоджується з цим бізнес та чи дійсно податкова позбавилася іміджу репресивної й корумпованої держструктури?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Незворотні процеси в податковій уже відбулися. Ми подолали системну корупцію, а скільки людей треба звільнити й посадити, щоб подолати дрібну – не знаю», – так описував ситуацію у Державній податковій службі в інтервʼю Forbes наприкінці грудня минулого року очільник фінансово-податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Позитивно відгукуються про роботу податкової й премʼєр Денис Шмигаль та очільник фракції «Слуга народу» Давід Арахамія. «У службі вже побудована ризикоорієнтована система, – сказав Шмигаль у лютневому інтервʼю Forbes. – З цього часу нарікань від бізнесу на роботу органу стало значно менше».

Чи вірити словам посадовців про переродження органу, який стабільно був у топі найбільш корумпованих держструктур? Forbes запитав про реальну ситуацію в податковій у компаній, бізнесменів і топменеджерів, які входять до різноманітних списків Forbes, великих бізнес-асоціацій та ради бізнес-омбудсмена.

Короткий висновок після аналізу майже півтора десятка відповідей – корупція зараз не є основною проблемою, що виникає коли підприємці контактують із податковою. Натомість підприємців більше турбує масова практика блокування податкових накладних і надто часті перевірки.

Що про роботу податківців каже бізнес?

Чи є корупція у податковій

Нинішня очільниця податкової Тетяна Кірієнко – вже третя «в.о.» за останні два роки. На чому тоді базуються заяви топчиновників про відсутність хабарництва у податковій? Боротьба з корупцією там відбувається за принципом «колективної відповідальності», розповідав Гетманцев. «Якщо хтось один бере хабар, у відставку йдуть також і безпосередні керівники цієї людини», – так описує нардеп метод, який, на його думку, дав змогу зменшити хабарництво.

Чи справді заяви держфункціонерів відповідають тому, що на практиці бачить бізнес?

«Ми не стикалися безпосередньо з корупцією у податкових органах, але можемо зі впевненістю сказати, що суттєвих змін у їхній роботі не відбулося», – каже засновник корпорації «Біосфера» Андрій Здесенко. Схожі коментарі дають й інші опитані підприємці.

Наприклад, з початку 2023-го у Rozetka дійсно не було значних проблем із податковою, розповідав Forbes наприкінці лютого співзасновник компанії Владислав Чечоткін. Та ще кілька місяців тому компанія приймала податкових інспекторів фактично щотижня – протягом десяти місяців війни її перевірили 97 разів, казав Чечоткін у грудні.

«Поки що всі штрафи номінальні – від 1700 до 51 000 грн, усі вони є формальними й щодо кожного ми судимося», – описував ситуацію він.

Звернення з податкових питань домінують у статистиці бізнес-асоціацій СУП та ЄБА, а також Ради бізнес-омбудсмена. Зі 159 скарг, які протягом жовтня-грудня 2022-го надійшли на адресу омбудсмена, близько 80% стосувалися саме податкового блоку. Наприкінці 2021-го було 68%, ще роком раніше – 61%.

Яке місце у скаргах бізнесу на податкову займає корупція? У статистиці найпоширеніших звернень, яку наводить Рада бізнес-омбудсмена, взагалі немає такого пункту. На перших позиціях – навіть не податкові перевірки, на які скаржився Чечоткін, а великі проблеми з блокуванням податкових накладних.

Корупція – більше не головна проблема в податковій, яка бентежить бізнес. Чому це не дуже позитивна новина /Фото 1

Чи затьмарили податкові накладні корупцію

Блокування податкових накладних і відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) є лідером серед скарг від бізнесу не лише у Раді бізнес-омбудсмена, а у ЄБА, СУП і керівників великих компаній, яких опитав Forbes. За словами Гетманцева, проблема виникла не через податкову, а через відсутність грошей у держави. «Не бачу передумов, що ситуація з затримками покращиться у 2023 році, бо в країні йде війна, і гроші – це зброя», – пояснював ситуацію очільник профільного комітету.

Складність у тому, що проблема зачіпає не лише експортерів, а й більшість компаній, які є платниками ПДВ. Перша хвиля скарг бізнесу, щодо блокування податкових накладних, була влітку 2022 року, після відновлення роботи Єдиного реєстру податкових накладних, друга – у жовтні, після внесення змін до Постанови Кабміну, каже виконавча директорка СУП Катерина Глазкова.

У жовтні за ініціативою Мінфіну Кабмін прийняв постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. У результаті було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. Причиною такого рішення у міністерстві назвали численні маніпулювання з ризиковими товарами.

Чи є тут місце корупції? Серед опитаних Forbes бізнесменів один розповів про випадок тиску з боку податківців і впливових нардепів у питанні розблокування накладних, однак відмовився розголошувати деталі. Інший підприємець зі списку топ-100 Forbes вказав на чутки, що ширяться ринком про «тарифи» на відшкодування ПДВ у 5% чи навіть 40% від суми. Він також не надав підтверджень цих слів.

Чи знає щось про це держава? «Такі чутки дискредитують позитивні зміни та створюють впевненість, що все вирішується по-старому. Але це не так, – каже Гетманцев. – Нехай ми побачимо хоча б один кейс. Тоді вилетить усе керівництво відповідної області».

Концептуальне рішення проблеми надмірної кількості перевірок – у влади вже «на столі». У лютому Давід Арахамія розповідав Forbes, що розробляється спільний проєкт Мінцифри та податкової зі створення кабінету бізнес-платника податків, у якому система автоматично оцінюватиме операції підприємця на ризикованість. «Відтак у бізнесмена з’являються два варіанти. Перший – погодитися та заплатити податки, виходячи з факту ризиковості операцій, – пояснював нардеп. – Другий – якщо ти не погоджуєшся, лише тоді до тебе приходить перевірка». Коли система може запрацювати, Арахамія не уточнив.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні