Категорія
Новини
Дата

У Єврокомісії обговорили український план щодо експорту зерна, Польща та Угорщина не зʼявилися

Європейська комісія на зустрічі Координаційної платформи з розвʼязання питань щодо експорту українського зерна розглянула представлений Україною план дій та завершила його обговорення, пише «Укрінформ». Водночас представники Польщі й Угорщини участі у зустрічі не брали.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами речника Єврокомісії Олофа Гілла, на вчорашній зустрічі обмін коментарями щодо плану дій України був завершений, і це «дуже важливий та позитивний крок уперед». «Усі сторони зараз будуть конструктивно долучатися з огляду на необхідність застосування цього плану дій якомога швидше», – додав Гілл.
  • Він також зауважив, що всі сторони були запрошені до участі у Координаційній платформі, однак державні представники від Польщі та Угорщину на зустрічі не були присутніми.
  • «Однак важливо зауважити, що така участь не є обов’язковою. Ми проводимо такі зустрічі дуже часто. Єврокомісія продовжує контакти з усіма країнами, яких це стосується, як у межах Координаційної платформи, так і поза нею…», – сказав речник.
  • Він додав, що наступна зустріч у межах Координаційної платформи відбудеться вже незабаром.
  • Гілл повідомив, що 5-7 жовтня виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс здійснить візит до Словаччини, під час якого відвідає прикордонні регіони для оцінки ефективності заходів з розвитку спроможностей «коридорів солідарності» на кордонах з Україною.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. Словацька заборона імпорту українського зерна впроваджена до кінця року.

Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

Згідно з запропонованим планом, Україна контролюватиме та регулюватиме експорт, погоджуючи з Єврокомісією й країнами-імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур. Країни-сусіди, своєю чергою, визначають, чи готові приймати ці культури, коли і в яких обсягах, повідомляло Мінагрополітики.

Лише після цього Україна видаватиме дозволи вітчизняним підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з країнами-приймачами.

Уряд України 19 вересня схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні