Категорія
Новини
Дата

У Києві та низці областей повертаються відключення світла. «Укренерго» назвало причину

1 хв читання

У четвер, 12 вересня, для Києва та області, а також ще у 15 областях з 13:00 застосуються стабілізаційні відключення електроенергії, повідомила пресслужба «Укренерго». Відключення вводяться через зниження ефективності СЕС та падіння генерації на ТЕС.

Останні місяці в енергосистемі спостерігається дефіцит внаслідок масованих обстрілів РФ, через це запроваджуються графіки відключень.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Оновлено. З 13:00 до 00:00 у Києві, Київській, Черкаській, Чернігівській, Харківській, Житомирській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Вінницькій, Чернівецькій, Хмельницькій областях діятиме одна черга відключень.
  •  Причина запровадження обмежень – зниження ефективності сонячних електростанцій через пасмурну погоду та падіння генерації на ТЕС.
  • «Відключення повертаються. «Укренерго» дало вказівку застосувати графіки з 13:00 в тому числі у Києві та Дніпропетровській області», – повідомив гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко. У пресслужбі Yasno повідомили, що графіки діятимуть без світло-сірих зон до 23:00 не тільки у Києві та Дніпропетровщині, а й на Донеччині.
  • За інформацією від ДТЕК, стабілізаційні відключення запроваджуються також у Одеській області. Очікується, що буде застосована одна черга відключень.
  • Водночас у пресслужбі «Укренерго» напередодні повідомили, що, попри те, що рівень споживання електроенергії 12 вересня зростає, відключення не прогнозуються.

Контекст

Російські війська не припиняють щоденних обстрілів обʼєктів енергетичної інфраструктури. Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення стабільної роботи енергосистеми та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд