Категорія
Новини
Дата

У Німеччині обшукують маєток російського мільярдера Усманова

Співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать російському мільярдеру Алішеру Усманову, неподалік від Мюнхена, пише Spiegel.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За інформацією видання, правоохоронці обшукують кілька обʼєктів нерухомості, що належать Усманову. Зокрема, вони взяли штурмом його будинок у Баварії. Прессекретарка прокуратури Мюнхена повідомила, що в обшуках взяли участь 250 представників поліції, всього обшукали 24 обʼєкти. 
  • Метою рейду є пошук доказів у раніше закритих справах проти Усманова за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. 
  • Після початку війни Росії проти України Усманов був внесений до списку санкцій Європейського союзу (ЄС) і зараз перебуває за кордоном. Силовики підозрюють, що в Узбекистані. 
  • За останні кілька місяців Управління боротьби з тяжкими злочинами та організованою злочинністю зібрало майже 100 звітів про підозри у відмиванні грошей з банків, які, як стверджується, мають відношення до операцій Усманова. Згідно з інформацією Spiegel, у період з 2014 по 2022 рік Усманов ухилявся від податків на доходи та подарунки на загальну суму близько €555 млн. Правоохоронці вважають підприємця платником податків у Німеччині, тому що з 2014 Усманов в основному проживає в Тегернзее. Іноді він також мешкав у розкішному мюнхенському районі Богенхаузен.
  • Після викриттів, повʼязаних із «Панамськими документами», стало відомо, що підприємець міг приховати значні активи та прибуток від приросту капіталу за допомогою складних офшорних конструкцій та непрозорих холдингів компаній. Наприклад, Усманов вважається співвласником компанії, що зареєстрована на Віргінських островах. У 2014 році частину його власності там придбав інший підприємець, і Усманов відповідно мав би сплатити до німецького бюджету податок у сотні мільйонів євро, але невідомо, чи зробив це. Також Усманов міг приховувати від німецьких податкових органів значні дивіденди від своїх акцій у Росії. 

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Британії та ЄС. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвеста» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar вартістю $750 млн.

Навесні Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив призупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

Зазначається, що судові суперечки ЄС щодо санкцій можуть тривати роками і рідко призводять до перемоги тих, на кого вони спрямовані. Зокрема, український експрезидент-втікач Віктор Янукович і його син залишаються в списку санкцій ЄС з 2014 року навіть після того, як виграли справи щодо їхнього включення до санкцій 2020 року.

Станом на 16 вересня Німеччина заморозила російські активи на суму щонайменше €4,88 млрд, пише Spiegel.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні