Категорія
Новини
Дата

У Німеччині триває найбільший за 30 років страйк працівників транспорту

У Німеччині 27 березня почався великий попереджувальний страйк працівників транспорту. Страйк триватиме добу і стосуватиметься роботи багатьох видів транспорту по всій країні, пише DW. Союз залізничного транспорту EVG та профспілка Verdi намагаються добитися підвищення зарплати для працівників галузі. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скасовано практично всі рейси в аеропортах найбільших міст Німеччини. Аеропорт Берліна при цьому продовжує роботу, але виліт літаків до зазначених міст скасовано.
  • Залізничний концерн Deutsche Bahn також повідомив про зупинення руху поїздів далекого прямування по всій країні. Не ходитиме також і більшість приміських поїздів. У семи регіонах Німеччини скасовано рух частини громадського транспорту. 
  • Очікується, що у страйку візьмуть участь близько 350 000 працівників транспорту. Профспілки хочуть домогтися для них підвищення заробітної плати. Verdi закликає збільшити зарплату працівникам на 10,5%, але не менш як на €500 на місяць. Союз EVG виступає за підвищення зарплати працівникам німецьких залізниць на 12%, але не менш як на €650 на місяць.
  • Роботодавці своєю чергою пропонують підвищення на 5% із двома одноразовими виплатами у розмірі €1000 та €1500.
  • Страйк стане найбільшим страйком у Німеччині з 1992 року, наголосив глава Verdi Франк Вернеке. Він відбувається одночасно із черговим раундом переговорів між профспілками та представниками німецької влади, який заплановано на 27–29 березня у Потсдамі.

Контекст

З початку року в Німеччині періодично відбуваються страйки у різних сферах через невдоволення оплатою праці. Ціни в Німеччині зростають уже понад рік, а інфляція у лютому досягла 8,7%. 

Реальна заробітна плата в Німеччині систематично збільшувалася з 2014 до 2021 року, за винятком пандемійного 2020-го. 2022 року через стрімке зростання цін відбулося зниження реальної зарплати на 3,1%.

16 березня ЄЦБ підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів, як і обіцяв, ігноруючи хаос на фінансових ринках і заклики інвесторів згорнути жорстку політику принаймні до стабілізації настроїв. 

Єврокомісія прогнозує, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається. Офіційні представники ЄС підвищили свій прогноз зростання цього року до 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні