Єврокомісія покращила прогноз для блоку. Єврозона уникне рецесії завдяки падінню цін на газ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія покращила прогноз для блоку. Єврозона уникне рецесії завдяки падінню цін на газ

Getty Images

Європейська комісія прогнозує, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили свій прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.
  • «Через майже рік після того, як Росія розпочала агресивну війну проти України, економіка ЄС перебуває у кращому становищі, ніж очікувалося восени, – йдеться в оновленому економічному звіті комісії. – Схоже, що інфляція досягла свого піку, і сприятливі події на енергетичних ринках віщують подальше різке зниження».
  • Останній прогноз помітно покращився порівняно з листопадовими прогнозами, коли офіційні особи передбачали, що валовий внутрішній продукт цього року в єврозоні зросте лише на 0,3%, а інфляція становитиме 6,1%.
  • Прогнози показують, що всі країни-члени ЄС досягнуть зростання цього року, за винятком Швеції, де очікується скорочення на 0,8%. Німеччина, найбільша економіка регіону, та Австрія – єдині дві країни єврозони, в яких спостерігається спад протягом двох кварталів поспіль.
  • Комісія попередила, що хоча перспективи покращилися, «зустрічний вітер залишається сильним», оскільки Росія продовжує свою війну в Україні.
  • Зазначається, що основний ризик для цих прогнозів ґрунтується на геополітичній напруженості та розвитку війни, «це дає економіці, інвесторам, компаніям високий рівень невизначеності».
  • Єврокомісія заявила, що домогосподарства та підприємства, як і раніше, стикаються з високими рахунками за електроенергію, а базова інфляція, за винятком енергії та необроблених продуктів харчування, як і раніше, знижує купівельну спроможність. Це означає, що Європейський центральний банк має намір продовжити підвищення процентних ставок.

Контекст

У листопаді Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік. Комісія вважала, що зростання цін тепер складе в середньому 8,5% цього року і 6,1% у 2023 році. Обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні, у 2023 році Єврокомісія прогнозувала зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.

 Інфляція в єврозоні сповільнилася до найнижчого рівня з травня до січня, споживчі ціни зросли у річному обчисленні на 8,5% у січні, знизившись із 9,2% у грудні, пише Financial Times. Загальна інфляція уповільнюється у більшості розвинених країн, включаючи США та Велику Британію, що відображає зниження світових цін на енергоносії.

2 лютого Європейський центральний банк підвищив всі три ключові процентні ставки на пів відсотка на знак своєї стурбованості тим, що інфляція залишається високою, незважаючи на недавнє падіння цін на енергоносії. Базову процентну ставку за кредитами було збільшено до 3%, ставку за депозитами – до 2,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 3,25%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні