Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ підвищив ставки на 50 базисних пунктів

Європейський центральний банк підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів у четвер, 16 березня, як і обіцяв, ігноруючи хаос на фінансових ринках і заклики інвесторів згорнути жорсту політику принаймні до стабілізації настроїв, пише Bloomberg. Депозитну ставку підвищено до 3% з 2,5%, як і очікували економісти.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Після заворушень, викликаних крахом Silicon Valley Bank, акції Credit Suisse розпочали своє початкове падіння саме в той момент, коли керівна рада ЄЦБ зібралася на дводенне засідання, що викликало занепокоєння станом банківського сектору загалом.
  • Незважаючи на попередження про те, що інфляція залишатиметься «надто високою протягом занадто довгого часу», офіційні особи ЄЦБ відмовилися від коментарів щодо наступного засідання у травні. 
  • Центральний банк «уважно стежить за поточною напруженістю на ринку і готовий реагувати за необхідністю для збереження стабільності цін і фінансової стабільності».
  • Квартальні економічні прогнози, що супроводжували це оголошення, показали, що цього року інфляція сповільниться більше, ніж передбачалося раніше, поряд із сильнішим базовим зростанням цін, яке не включає волатильні товари, такі як продукти харчування та енергоносії.

Контекст

З 2 листопада керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів. Це було третє поспіль підвищення ставок. Тоді базова процентна ставка зросла до 2%, процентні ставки за маржинальними кредитами – до 2,25%, а ставка за депозитами – до 1,5%.

На початку лютого ЄЦБ підвищив усі три ключові процентні ставки на пів відсотка на знак своєї стурбованості тим, що інфляція залишається високою, незважаючи на недавнє падіння цін на енергоносії, пише Financial Times. Отже базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3%, ставку за депозитами – до 2,5%, ставку за маржинальними кредитами – до 3,25%.

Європейська комісія прогнозує, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили свій прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні