Категорія
Новини
Дата

У Польщі відкрили справу щодо розсипаного українського зерна. Аграрний міністр вибачився за дії фермерів

Районна прокуратура міста Хелм Люблінського воєводства розпочала розслідування за фактом висипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську, пише Farmer.pl. Водночас міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за цей вчинок польських фермерів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Прес-секретар районної прокуратури Любліна Агнешка Кемпка повідомила, що розслідування розпочато за двома напрямками: знищення майна та порушення митної безпеки. Розгляд у справі триває. 
  • Розслідування веде районна прокуратура міста Хелм. За описані злочини передбачено покарання до пʼяти років увʼязнення. 
  • Аграрний міністр Польщі Чеслав Секерський заявив з приводу інциденту з розсипанням зерна на кордоні, що «це неправильна форма протесту, але її часто використовують фермери різних країн». 
  • Він додав, що фермери не стримали своїх емоцій, бо перебувають у дуже важкій економічній ситуації. За словами міністра, напередодні початку весняно-польових робіт у них немає грошей на купівлю добрив та засобів захисту рослин. 
  • «Важко не зрозуміти їхнього розпачу… Від імені польських фермерів я вибачаюсь за такий акт розпачу і прошу розуміння їхньої виключно важкої ситуації», – йдеться в його заяві.

Контекст

Минулими вихідними на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську, де відбуваються протести, польські протестувальники зупинили три українські вантажівки й висипали зерно на дорогу. Посольство і Генеральне консульство України в Любліні звернулися до польської поліції з вимогою відкрити справу проти тих, хто розсипав зерно з опломбованих українських вантажівок, які рухалися транзитом через Польщу до Литви. 

За попередніми даними поліції, учасники протесту зламали митні пломби з вантажівок, які прибули з України, внаслідок чого частина зерна розсипалася на дорогу. За оцінками поліції, з кожної вантажівки висипалося близько тонни зерна.

Міністерство сільського господарства та закордонних справ України засудило дії фермерів, закликавши притягнути винних до відповідальності. 

Станом на ранок 13 лютого польські фермери заблокували пʼять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стоїть близько 1250 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні