Протест польських фермерів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Польські фермери розпочали протести ще на двох пунктах пропуску та знову заблокували ПП «Шегині»

Протест польських фермерів Фото Getty Images

У понеділок, 12 лютого, о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг», також заблоковано рух біля ПП «Долгобичув – Угринів», повідомляє Державна прикордонна служба. Окрім цього, мітингувальники поновили блокування на напрямку ПП «Медика – Шегині».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • На пункті пропуску «Зосін» протестувальники мають намір пропускати по три вантажівки на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 т в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.
  • На пункті пропуску «Долгобичув» фермери мають намір пропускати по дві вантажівки на годину в обидва напрямки.
  • Також учасники акції поновили блокування на напрямку пунктів пропуску «Медика – Шегині». Планується пропускати по одній вантажівці в годину. На пропуск легкового автотранспорту та автобусів акція протесту поширюватися не буде.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський зазначив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

9 лютого близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні. Станом на ранок 12 лютого польські протестувальники блокували також пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська». На перетин кордону очікують 1050 вантажівок

Минулими вихідними на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську, де відбуваються протести, польські протестувальники зупинили три українські вантажівки і висипали зерно на дорогу. Посольство і Генеральне консульство України в Любліні звернулися до польської поліції з вимогою відкрити справу проти тих, хто розсипав зерно з опломбованих українських вантажівок, які рухалися транзитом через Польщу до Литви. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні