Категорія
Новини
Дата

У Росії фіксують дефіцит фахівців у виробництві електроніки. Компанії переманюють кадри з інших регіонів

На російських виробництвах друкованих плат, обчислювальної техніки та електроніки зарплати співробітників середньої ланки за півроку зросли на 20–30%, проте спостерігається дефіцит кадрів, пише «Коммерсантъ»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами очільниці Промконтракту Олени Жидкової, зараз у категорії ручних монтажників не вистачає близько 20% співробітників, серед операторів лінії поверхневого монтажу – близько 40%, а серед керуючих виробництвом – до 60%, тому компанії борються за кожного співробітника.
  • Згідно із даними HeadHanter, що зарплати операторів лінії поверхневого монтажу друкованих плат зросли на 20%, до 60 000 руб. на місяць, тоді як керуючих виробництвом – лише на 4%, до 130 000 руб. в місяць. 
  • Комерційний директор постачальника обладнання для виробництва друкованих плат «Глобал Мікроелектроніка» Аркадій Гилов зазначає, кадровий дефіцит зазнають усі підприємства у Росії, які збирають електроніку (компʼютери, сервери, смартфони тощо).
  • «Були випадки, коли компанії перевозили співробітників з одного кінця країни до іншого, пропонуючи велику зарплату, оплачуючи переїзд і винаймаючи квартири. Але деякі регіони вже домовилися не переманювати співробітників», – каже він.

Контекст

Після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Проте наслідки найкоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

У грудні Центральний банк Росії визнав, що призов чоловіків на війну в Україні позбавляє економіку робочих місць і може чинити тиск на інфляцію.

Прагнення президента РФ Володимира Путіна розширити армію посилює нестачу робочої сили, оскільки для продовження війни в Україні залучаються сотні тисяч робітників із інших секторів економіки. Путін затвердив мету збільшити чисельність збройних сил з 1,15 млн до 1,5 млн осіб, це може тривати до 2026 року.

Сотні тисяч росіян призовного віку також втекли з країни після того, як Путін оголосив про мобілізацію у вересні, що посилило демографічний спад, який свідчить про те, що населення працездатного віку може скоротитися на 6,5% протягом наступного десятиліття.

Близько третини галузей економіки, що відстежуються службою статистики РФ, показали зниження зайнятості минулого року, але призов на військову службу компенсував майже весь негативний вплив на загальну чисельність. Понад те, призов, що посилюється втечею росіян із країни, призвели до скорочення чоловічого резерву робочої сили і дефіциту у багатьох галузях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні