Категорія
Новини
Дата

Війна посилює нестачу робочої сили в російській економіці, дефіцит зафіксовано у багатьох галузях

Прагнення президента РФ Володимира Путіна розширити армію посилює нестачу робочої сили, оскільки для продовження війни в Україні залучаються сотні тисяч робітників із інших секторів економіки, пише Bloomberg. Путін затвердив мету збільшити чисельність збройних сил з 1,15 млн до 1,5 млн осіб, це може тривати до 2026 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дані Федеральної служби статистики передбачають чисте збільшення чисельності збройних сил РФ минулого року приблизно на 400 000 осіб на тлі і без того рекордно низького рівня безробіття після того, як Путін наказав призвати 300 000 резервістів у ході першої часткової мобілізації.
  • За словами економіста Bloomberg у Росії Олександра Ісакова, загальна кількість призовників, ймовірно, перевищила півмільйона. 
  • За словами джерел, знайомих із планом, цього року Кремль шукає ще 400 000 контрактних новобранців для війни в Україні, оскільки Путін готується до тривалої боротьби. 
  • Сотні тисяч росіян призовного віку також втекли з країни після того, як Путін оголосив про мобілізацію у вересні, що посилило демографічний спад, який свідчить про те, що населення працездатного віку може скоротитися на 6,5% протягом наступного десятиліття.
Війна посилює нестачу робочої сили в російській економіці, дефіцит зафіксовано у багатьох галузях /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Близько третини галузей економіки, що відстежуються службою статистики, показали зниження зайнятості минулого року, але призов на військову службу компенсував майже весь негативний вплив на загальну чисельність. Понад те, призов, що посилюється втечею росіян із країни, призвели до скорочення чоловічого резерву робочої сили і дефіциту у багатьох галузях.
  • Політики в Москві неодноразово вказували на стурбованість тим, що дефіцит робочої сили, що зростає, перешкоджає економіці Росії, оскільки підприємства і галузі прагнуть пристосуватися до безпрецедентних міжнародних санкцій, введених у звʼязку з війною.
  • Керівник аналітичного відділу кадрової компанії HeadHunter у Росії Наталія Даніна заявила, що щомісячний приріст вакансій перевищив зростання числа резюме, отриманих у лютому, вперше за останні 12 місяців. 
  • «Низький рівень безробіття у поєднанні з нестачею кадрів гальмує процеси структурної трансформації економіки», – сказала Даніна. – Людей або немає, або вони не прагнуть змінити місце роботи в складних зовнішніх обставинах».

Контекст

Економісти Банку Росії стверджували, що попередній наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

Також Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск покупок валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися у складному становищі. У 2023 році російська економіка може скоротитися на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Проте наслідки найкоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

У грудні Центральний банк Росії визнав, що призов чоловіків на війну в Україні позбавляє економіку робочих місць і може чинити тиск на інфляцію, пише Bloomberg. Банк залишив відсоткові ставки без змін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні