Категорія
Новини
Дата

Центробанк Росії визнав нестачу робочої сили внаслідок мобілізації

Центральний банк Росії визнав, що призов чоловіків на війну в Україні позбавляє економіку робочих місць і може чинити тиск на інфляцію, пише Bloomberg. Банк залишив відсоткові ставки без змін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мобілізація 300 000 осіб у поєднанні з викликаним нею масовим виїздом росіян призвели до дефіциту робочої сили в той час, коли населення скорочується. 
  • У пʼятницю Центробанк РФ заявив, що «можливості розширення виробництва у російській економіці значною мірою обмежені умовами ринку праці». «Нестача робочої сили збільшується в багатьох галузях через наслідки часткової мобілізації, – кажуть у Центральному банку. – У цих умовах реальне зростання заробітної плати в цих секторах прискорюється і може випереджати зростання продуктивності».
  • Після досягнення піку близько 18% на рік у квітні інфляція сповільнилася приблизно до 12%, що близько до нижньої межі прогнозу Центрального банку на кінець року.
  • «Повідомлення Банку Росії є повторенням його жовтневого прогнозу: інфляція поки що помірна, але мобілізація та порушення режиму заморожування бюджетних видатків можуть підвищити її в найближчі місяці», – каже економіст Олександр Ісаков.
  • Міністерство фінансів РФ, яке прогнозувало річний дефіцит бюджету у розмірі 0,9% від валового внутрішнього продукту, тепер очікує, що дефіцит досягне 2% у міру падіння доходів та зростання видатків на військові потреби.
  • Поряд зі збільшенням державних витрат призов на військову службу, оголошений майже три місяці тому, створює інфляційні ризики через напруженість на ринку праці. У результаті мобілізації і хвилі еміграції, що послідувала за нею, чисельність чоловічої робочої сили може скоротитися на 2%.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих показників за 20 років на кінець року.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск покупок валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися у складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Проте наслідки найкоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні