Війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме – NYT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме – NYT

2 хв читання

Getty Images

Після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Проте наслідки найкоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду, пише The New York Times.

Ключові факти

  • Санкції завадили невпевненим спробам Росії модернізувати свою економіку за західним зразком і наздогнати європейський рівень життя після розпаду Радянського Союзу, сказав директор вашингтонського Центру постіндустріальних досліджень Владислав Іноземцев. Це затьмарило надію на те, що країна може стати сучасною і процвітаючою у найближчому майбутньому.
  • Найбільш помітний і сильний вплив санкцій був на обробну промисловість – сектор, у якому зайнято 10 млн росіян і який був центральним елементом амбітної програми президента РФ Володимира Путіна з диверсифікації економіки та відмови від залежності від експорту нафти і газу. Значний відсоток цих працівників припадає на автомобільну промисловість: за даними статагентства країни, в автовиробниках працює 300 000 росіян, а асоціація, яка представляє їхні інтереси, повідомляє, що ще до 3,5 млн працюють у суміжних галузях.
  • До вересня обсяг виробництва в автомобільній промисловості знизився на 77% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а продаж автомобілів впав на 60% порівняно з тим самим періодом 2021 року. Основна причина у тому, що російська промисловість залежить від західних компонентів. Навіть Путін визнав наявність проблеми, заявивши минулого тижня, що в деяких секторах залежність від імпортних комплектуючих сягає 90%.
  • Поєднання високих доходів від нафти, великих валютних резервів та досвідченої команди економічних чиновників дозволило Путіну помʼякшити удар від санкцій. Але втрата інвестицій, технологій і навичок, спричинена санкціями, ймовірно, позначиться на поколіннях, позбавивши багатьох росіян шансу на краще економічне майбутнє, вважають експерти. Виробництво не зникне, але воно поступово деградуватиме, що призведе до зниження якості та кількості продукції, а це прогресивно знижуватиме рівень життя росіян.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих за 20 років показників на кінець року.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск покупок валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від нестачі робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися у складному становищі.

Офіційні представники Єврокомісії активізують підготовку девʼятого пакета санкцій проти РФ з країнами – членами блоку, повідомляє Politico з посиланням на джерела в дипломатичних колах. За інформацією Bloomberg, йдеться про 180 фізичних та юридичних осіб і сектор БПЛА. ЄС також розглядає обмеження на інші технології та компоненти, що використовуються Москвою у воєнних цілях, а також заходи, спрямовані на надання додаткових послуг, інвестицій і російських ЗМІ та фінансового сектору. Україна у девʼятому санкційному пакеті ЄС сподівається на повноцінне відключення російських банків від системи обміну повідомленнями SWIFT та заборону в’їзду в ЄС для громадян РФ, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році, за стабільно високої інфляції, що дає центральному банку РФ лише обмежені можливості для скорочення процентних ставок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні