Категорія
Новини
Дата

У Росії після атаки дронів зупинив роботу НПЗ «Лукойла»

Після нічної атаки безпілотників у Росії сталася пожежа на обʼєкті паливно-енергетичного комплексу у місті Кстово Нижегородської області, повідомив губернатор Гліб Нікітін. Завод «Норсі» ПАТ «Лукойл» зупинив роботу після «інциденту», повідомила його прес-служба.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для гасіння пожежі задіяли пожежний поїзд.
  • Російські Telegram-канали публікують фото та відео пожежі.
  • У «Лукойлі» вже повідомили, що роботу технологічної установки «Лукойл-Нижегороднафтооргсинтез» тимчасово зупинено «у звʼязку з інцидентом».
  • Джерела в галузі повідомили агентству Reuters, що основну установку з переробки сирої нафти (АВТ-6) на заводі було пошкоджено в результаті атаки, а це означає, що як мінімум половину виробництва на заводі зупинено. За даними джерел, НПЗ переробляє близько 15,8 млн т російської нафти на рік, або 5,8% від загального обсягу переробки нафти.
  • Також після атаки безпілотника спалахнув обʼєкт паливно-енергетичного комплексу в Орловській області, повідомив губернатор регіону Андрій Кличков.

Контекст

18 січня під ударом дронів опинився нафтовий термінал у Ленінградській області. 19 січня дрон атакував нафтобазу, що належить «Роснєфті» у місті Клинці Брянської області. А 21 січня приліт безпілотника спричинив пожежу на терміналі «Новатека» в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області.

25 січня українські дрони атакували НПЗ у Туапсе. Роботу підприємства, яке переробляє щороку до 9 млн т сировини, паралізувало після пожежі. Цей НПЗ – єдиний на чорноморському узбережжі Росії та входить до десятки найбільших у РФ.

Під атаками дронів опинилася інфраструктура, яка торік принесла РФ третину експортних надходжень. Географія ударів – від Чорного моря до витоків Волги. Детальніше про те, якими можуть бути наступні цілі атак – у матеріалі Forbes Ukraine.

За другий тиждень лютого підприємства у РФ переробляли 5,16 млн барелів нафти на день. Згідно з розрахунками Bloomberg, це на 94 000 барелів на день менше, ніж попереднього тижня. Нафтопереробка в Росії ще більше постраждала, оскільки НПЗ борються зі збитками, завданими атаками дронів. З початку цього року внаслідок українських атак було пошкоджено шість нафтопереробних заводів, на частку яких припадало близько 18% від загального обсягу переробки нафти в Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні