Категорія
Новини
Дата

У Росії обсяги нафтопереробки продовжують падати після атак дронів – Bloomberg

За другий тиждень лютого підприємства у РФ переробляли 5,16 млн барелів нафти на день, повідомило джерело, знайоме з галузевими даними. Згідно з розрахунками Bloomberg, це на 94 000 барелів на день менше, ніж попереднього тижня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого тижня нафтопереробка в Росії ще більше постраждала, оскільки НПЗ країни борються зі збитками, завданими атаками дронів.
  • З початку цього року внаслідок українських атак було пошкоджено шість нафтопереробних заводів, на частку яких припадало близько 18% від загального обсягу переробки нафти в Росії.
  • Падіння темпів переробки досягло майже 380 000 барелів на день порівняно з більшою частиною грудня. Це був останній місяць перед тим, як почалися атаки на російські НПЗ. 
  • За розрахунками Bloomberg, у лютому добовий обсяг видобутку в Росії впав у середньому приблизно до 5,21 млн барелів, що є найнижчим показником початку жовтня.
  • Скорочення обсягів переробки на Рязанському НПЗ ПАТ «Роснєфть», Волгоградському заводі ПАТ «Лукойл», а також на Ільському та Афіпському заводах, які, ймовірно, зазнали атак українських безпілотників в останні тижні, знизило темпи переробки. За словами джерела, подібна ситуація також спостерігається на Пермському нафтопереробному заводі «Лукойлу» в Уральському регіоні.
  • Туапсинський НПЗ «Роснєфті», який постраждав внаслідок пожежі 25 січня, зупинив переробку, а завод з переробки конденсату «Новатека» в Усть-Лузі частково відновив роботу після зупинки, яка тривала приблизно місяць, повідомило джерело.
  • Експорт сирої нафти з Росії морем скоротився приблизно на 290 000 барелів на день за тиждень до 11 лютого, показують дані відстеження судів Bloomberg. Проте, як заявило минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство, менші обсяги нафтопереробних заводів «можуть призвести до різкого збільшення експорту сирої нафти», якщо ремонт буде продовжено.

Контекст

18 січня під ударом виявився нафтовий термінал у Ленінградській області. 19 січня дрон атакував нафтобазу, що належить «Роснєфті» у місті Клинці Брянської області. А 21 січня приліт безпілотника спричинив пожежу на терміналі «Новатека» в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області.

25 січня українські дрони атакували НПЗ у Туапсе. Роботу підприємства, яке переробляє щороку до 9 млн т сировини, паралізувало після пожежі. Цей НПЗ – єдиний на чорноморському узбережжі Росії та входить до десятки найбільших у РФ.

Під атаками дронів опинилася інфраструктура, яка торік принесла РФ третину експортних надходжень. Географія ударів – від Чорного моря до витоків Волги. 

Детальніше про те, якими можуть бути наступні цілі атак – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні