Категорія
Новини
Дата

У США зафіксовано найдовший за 20 років період без великих IPO технокомпаній

Падіння фондового ринку на початку року призвело до найтривалішого періоду відсутності великих IPO технологічних компаній США у цьому столітті, пише Financial Times із посиланням на дослідження Morgan Stanley. Експерти обережно оцінюють темпи відновлення навіть після деяких ознак життя в інших секторах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- За підрахунками аналітиків Morgan Stanley, до 21 вересня, період, протягом якого не проведено жодного IPO на суми понад $50 млн, становитиме 238 днів. Це бʼє рекорди, встановлені після фінансової кризи 2008 року та краху доткомів на початку 2000-х, зазначає видання.

- Боротьба ФРС з інфляцією за рахунок агресивного підвищення процентних ставок викликає побоювання рецесії у США. В результаті індекс NASDAQ Composite, в якому домінують технологічні компанії, упав цього року майже на 28%, при тому що індекс широкого ринку S&P 500 знизився трохи більш ніж на 19%.

- «Зараз на ринку існує величезна невизначеність, а невизначеність – ворог ринку IPO», – вважає голова відділу ринків акцій у сфері технологій у SVB Securities Метт Волш.

- За його словами, без «деякої стабілізації в перспективах» інвестори віддадуть перевагу відступу і купівлі вже випущених цінних паперів, а «не рухатимуться далі кривою ризику і купуватимуть технологічні IPO».

- Минулого тижня страхова компанія Corebridge провела перше із січня IPO у США на $1 млрд. Але навіть після цієї угоди загальні обсяги IPO у США знизилися на 94% у річному обчисленні, зазначає FT. 

- У 2022 році компанії у США залучили лише $7 млрд порівняно з $110 млрд за той же період минулого року, свідчать дані Dealogic. 

Контекст

Загальний обсяг глобального IPO у січні 2022 року становив $26,7 млрд. Це на 60% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Відкладені IPO почали накопичуватися через нестабільність на ринках

Загальна кількість IPO у 2021 році досягла 1000, а обсяг залучених коштів становив $315 млрд, хоча раніше ніколи не перевищував $200 млрд. Водночас динаміка котирувань акцій після IPO була слабкою. Папери приблизно двох третин компаній, що вийшли на відкритий ринок минулого року через IPO, торгувалися нижче за ціну розміщення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні