Категорія
Новини
Дата

У США викрили схему з купівлі чипів для російської високотехнологічної зброї в обхід санкцій

Міністерство юстиції звинуватило сімох осіб в ​​ухиленні від санкцій США у межах імовірної змови з метою продажу венесуельської нафти Росії та Китаю та використання отриманих коштів для купівлі чипів для Росії на чорному ринку, пише Bloomberg. Чипи використовувались у зброї, яку РФ застосовувала проти України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пʼятеро росіян і двоє венесуельців «свідомо прагнули приховати крадіжку американських військових технологій та отримання прибутку від продажу нафти на чорному ринку», заявив у середу заступник виконувача обовʼязків директора ФБР Майкл Дрісколл, оголошуючи звинувачення у Нью-Йорку.
  • «Ця мережа планувала закуповувати складні технології для прямої підтримки військово-промислового комплексу Російської Федерації», – сказав він.
  • Одного з обвинувачених, Юрія Орєхова, заарештували в Німеччині, а підозрюваного, на імʼя Артем Усс, затримали в Італії. Обом загрожує екстрадиція до США. Місцеперебування решти пʼятьох підозрюваних не зʼясовано.
  • Звинувачення містить: змову з метою обману США, банківське шахрайство, шахрайство з використанням електронних засобів та відмивання грошей.
  • Водночас Міністерство фінансів наклало санкції на Орєхова та дві його компанії у звʼязку зі звинуваченнями.
  • Напівпровідники та мікропроцесори, які група відправила до Росії, використовуються у винищувачах, балістичних та гіперзвукових ракетах, високоточній зброї, радарах та супутниках, заявили офіційні особи США. За їхніми словами, ті компоненти, які закупив Орєхов та інші, використовуються в російській зброї, яка була розміщена в Україні. 
  • США посилили контроль за експортом цих товарів, намагаючись позбавити президента РФ Володимира Путіна ресурсів, потрібних для продовження вторгнення. «Ці зусилля мають прямий вплив на поле бою, оскільки відчай Росії змусив її звернутися до неякісних постачальників та застарілого обладнання», – йдеться в заяві заступника міністра фінансів Воллі Адейемо.
  • За даними уряду, Орєхов та Усс використовували підставні компанії для контрабанди сотень мільйонів барелів нафти з Венесуели до Росії та Китаю. Одним із таких покупців була російська алюмінієва компанія, «контрольована олігархом, що перебуває під санкціями, і найбільшим у світі нафтопереробним, газовим і нафтохімічним конгломератом, що базується в Пекіні», заявили США, не назвавши їх.

Контекст

У 2020 році адміністрація колишнього президента Дональда Трампа заборонила постачальникам продавати чипи, виготовлені з використанням американських технологій, технологічному гіганту Huawei без спеціальної ліцензії.

Без американських чипів від таких компаній, як Nvidia та AMD, китайські організації не зможуть рентабельно виконувати передові обчислення, що використовуються для розпізнавання зображень та мовлення серед багатьох інших завдань.

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

7 жовтня нідерландські спеціалісти з розслідування фінансових злочинів заявили, що заарештували 55-річного чоловіка за підозрою в продажу в Росію компʼютерних чипів, які можуть бути використані у зброї. Затриманий порушив законодавство про національні санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні