Категорія
Новини
Дата

У Нідерландах заарештували чоловіка за підозрою у продажу мікрочипів до Росії в обхід санкцій

Нідерландські спеціалісти з розслідування фінансових злочинів у пʼятницю заявили, що заарештували 55-річного чоловіка за підозрою у продажу в Росію компʼютерних чипів, які можуть бути використані у зброї. Затриманий порушив законодавство про національні санкції, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Цей арешт є першим у своєму роді в Нідерландах, відколи вторгнення Росії в Україну призвело до європейських санкцій проти РФ, включаючи заборону на експорт електроніки.
  • У заяві прокуратури йдеться, що вони заарештували підозрюваного на сході країни та вилучили докази, включаючи його інвентар електроніки та банківські рахунки.
  • «Підозра полягає в тому, що серед іншого підозрюваний постачав мікрочипи організаціям і компаніям у Росії», – йдеться у повідомленні і додається, що «ці мікрочипи можна використовувати для виробництва зброї».
  • Підозрюваний «свідомо вдав», що товари, які він експортував, мали бути використані де завгодно, тільки не в Росії, реальному пункті їхнього призначення.
  • Служба фіскальної інформації та розслідувань (FIOD) повідомила, що арешт було здійснено 30 вересня і підозрюваний залишається під вартою.
  • Голландські прокурори та митники разом працювали над арештом за підтримки європейської агенції з координації поліції Європолу.

 Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена запровадила нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів Китаю та Росії. Це усуне ризик їхнього використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

Суперкомп’ютери використовуються в програмах, які включають розробку зброї та збір розвідданих. 

4 жовтня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Таким чином Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні