Категорія
Новини
Дата

У Стамбулі узгодили деблокаду трьох портів України, остаточне рішення залежить від Путіна – WSJ

Україна, РФ, Туреччина та ООН погодили основні пункти плану відновлення експорту українського зерна Чорним морем: сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів, пише Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб, які брали участь у переговорах у Стамбулі 13 липня. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сторони домовилися створити координаційний центр у Стамбулі, де їхні представники контролюватимуть відправлення зерна.
  • Офіційні особи заявили, що результатом переговорів має стати підписання широкої угоди щодо експорту зерна через чорноморські порти України. Остаточне рішення щодо угоди очікується після зустрічі президент РФ Путіна з президентом Туреччини Ердоганом наступного тижня в Тегерані.
  • Угода, яку напрацювали на зустрічі в середу, передбачає, що зерно буде відправлятися з трьох українських портів у супроводі українських кораблів. Водночас має діяти режим припинення вогню і часткове розмінування, повідомила особа, знайома з ходом переговорів. За даними Forbes, один з цих портів – Одеса. Також деблокада стосуватиметься Чорноморського (м. Чорноморськ) та «Південного» (м. Южне) портів.
  • Водночас ВМС Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають до українських портів, щоб усунути занепокоєння Росії, яка вважає, що ці судна можуть використовуватися для транспортування західної зброї до України. 
  • ООН має створити командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для суден.
  • Залишається узгодити технічні деталі, зокрема те, як будуть розміновані українські порти, повідомив співрозмовник видання. Україна спочатку повідомила ООН, що можна прокласти безпечний прохід через її мінні поля, але так звані плаваючі міни також повинні бути знешкоджені, сказав західний чиновник.
  • «Найголовніше те, що нам все ще потрібне зелене світло від Путіна», – наголосив чиновник.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сподівається, що фінальну угоду про експорт зерна з України через Чорне море буде підписано наступного тижня.

Контекст

Останні два місяці Туреччина – головний посередник у перемовинах щодо розблокування морських портів. Поки дипломати ходять кругами, турки приймають у своїх портах судна із краденим зерном і хваляться, що визволяли своє судно із порту Маріуполя. 

Журналісти «Суспільного» знайшли три судна, які начебто зайшли з Криму до Туреччини: «Сармовський 48», «Святий Миколай» та «Михаил Ненашев». Останнє судно супутники зафіксували на причалі зернотермінала «Авліта» у Севастополі 15 червня. Власник термінала – дочірня компанія російської державної Обʼєднаної суднобудівної корпорації, яка потрапила під прямі санкції США. 

«Крадене зерно Росія вивозить до іноземних країн, у тому числі до Туреччини, – заявляв на брифінгу 3 червня посол України в Туреччині Василь Боднар. – Ми звернулися до турецької сторони з проханням допомогти нам у вирішенні цієї проблеми».

7 липня МЗС України заявило, що влада Туреччини спочатку затримала, а пізніше відпустила російське судно «Жибек Жоли», яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу.

11 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Ердоган наголосив, що прагне, аби в Україні настав мир, і заявив, що Туреччина продовжує працювати над розробленим ООН планом постачання українських зернових продуктів на світовий ринок.

Напередодні зустрічі в Стамбулі голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що переговори про розблокування експорту українського зерна перебувають на фінальній стадії. «Ми у фінальній фазі й зараз все залежить від РФ. Якщо вони справді захочуть, то скоро почнеться експорт зерна», – зазначив Кулеба. Проте, він вважає, що насправді Росія не зацікавлена, щоб Україна відновлювала експорт. «Вони знають, що якщо ми будемо експортувати, то отримаємо дохід від міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими», – наголосив Кулеба.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні