Категорія
Новини
Дата

У Верховній Раді анонсували розгляд законопроєкта про легалізацію медичного канабісу

Верховна Рада на найближчому засіданні розгляне законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу, повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк. Розглянути законопроєкт раніше закликав парламент президент Володимир Зеленський.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами депутата, на найближчому пленарному засіданні має бути винесено проєкт закону «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».
  • Проте, за його словами, впевненої підтримки законопроєкту поки що немає. «Із голосами, і правда, поки що ризиковано», – зазначив Железняк.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 28 червня, виступаючи перед народними депутатами в парламенті, заявив про необхідність нарешті легалізувати в Україні медичний канабіс

Законопроєкт №7457 про використання медичного канабісу зареєстрували в парламенті ще на початку червня 2022 року. Ініціатор – Кабмін. У лютому 2023-го документ підтримав Комітет з питань здоров’я нації ВР.

Це вже третя спроба відкрити ринок медичного канабісу. Досі спроби легалізувати його не проходили Верховну Раду, натикаючись на супротив політиків та страхи виборців, що це призведе до зростання вживання наркотичних засобів, каже Павло Ковтонюк, співзасновник Українського центру охорони здоровʼя. 

Зараз є великі шанси, що депутати підтримають законопроєкт. У міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, який також підтримує ініціативу, є сильний аргумент для суспільства: за рахунок медичного канабісу в МОЗ розраховують розвʼязати проблему посттравматичного синдрому, яка виникне у багатьох українців через війну. Цей аргумент використовує і Зеленський: легалізація дозволить українським громадянам не терпіти біль, стрес і травми війни.

Також легалізація медичного канабісу відкриває можливості для українського бізнесу. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні