Категорія
Новини
Дата

Удар по App Store. Apple готується піти на поступки Пекіну в питаннях цензури – WSJ

В останні місяці співробітники Apple зустрічалися з китайськими чиновниками, щоб обговорити занепокоєння щодо нових правил, які змусять компанію видалити з App Store у КНР додатки Instagram, X (раніше Twitter), Facebook, YouTube і WhatsApp, пише The Wall Street Journal

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Китайські чиновники наголосили, що Apple має суворо дотримуватися правил, які забороняють у Китаї незареєстровані іноземні сервіси. Зы свого боку в Apple висловили стурбованість щодо того, як ці правила будуть реалізовані та вплинуть на користувачів. 
  • Рішення Китаю посилити вимоги до додатків в App Store закриє лазівку у «Великому файрволі», яка давала змогу китайським користувачам iPhone завантажувати популярні західні соцмережі та користуватися ними через VPN. 
  • За оцінками Sensor Tower, за останнє десятиліття додатки Instagram, X, Facebook, YouTube і WhatsApp в Китаї завантажили з App Store 170 млн разів. Найпопулярнішим додатком виявився Instagram – 54 млн завантажень з 2012 року. 
  • З липня наступного року Apple більше не зможе пропонувати такі додатки у китайському App Store, якщо оператори додатків не будуть зареєстровані в уряді відповідно до нових вимог Міністерства промисловості та інформаційних технологій КНР.
  • Як зазначає видання, іноземні розробники додатків можуть неохоче реєструватися в Міністерстві технологій через занепокоєння щодо зобов’язань дотримуватись місцевих законів про передачу даних та цензуру. 
  • Найімовірніше, Apple дотримуватиметься нових вимог Пекіну. Тоді App Store у Китаї складатиметься лише з китайських сервісів, йдеться у матеріалі.

Контекст 

Торік провідний інтернет-регулятор Китаю почав вимагати від магазинів додатків подавати інформацію про свій бізнес і перевіряти перед публікацією як самі сервіси, так і їх розробників. Цього тижня регулятор заявив, що 26 магазинів додатків, зокрема Samsung, пройшли процес реєстрації. Apple не потрапила до цього списку. 

Протягом багатьох років Китай модернізував свою систему інтернет-цензури, яку зазвичай називають «Великим файрволом», блокуючи користувачам інтернету доступ до багатьох іноземних сайтів і додатків.

Нещодавно Китай заборонив чиновникам деяких центральних урядових установ і співробітникам держкомпаній використовувати iPhone на роботі. Це коштувало компанії $200 млрд капіталізації. За оцінкою аналітика Bernstein Тоні Сакконагі, обмеження для чиновників можуть скоротити продажі Apple у КНР на 5%. 

Китай – один із найбільших ринків для Apple, на який припадає 18% виручки компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні