У Росії тисячам держслужбовців заборонили використовувати продукцію Apple
Категорія
Новини
Дата

У Росії тисячам держслужбовців заборонили використовувати продукцію Apple

Тисячі російських чиновників і держслужбовців змушені будуть відмовитися від iPhone та іншої продукції Apple через заборону влади, пише Financial Times. Обмеження проти американської технологічної компанії посилюються через підозри у шпигунстві.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністерство торгівлі РФ заявило, що з понеділка, 17 липня, воно заборонить будь-яке використання iPhone «в робочих цілях». Міністерство цифрового розвитку, а також «Ростех», державна компанія, яка перебуває під санкціями Заходу за постачання російської військової техніки в Україну, заявили, що наслідуватимуть цей приклад або вже ввели заборони.
  • Заборона на використання iPhone, планшетів iPad та інших пристроїв Apple у міністерствах і відомствах РФ відображає занепокоєння Кремля і Федеральної служби безпеки з приводу шпигунської діяльності американських спецслужб.
  • «Силовики в міністерствах – це співробітники ФСБ, які займають цивільні посади, наприклад, заступників міністрів, – заявили, що айфони більше не вважаються безпечними і що потрібно шукати альтернативу», – сказало джерело.
  • Подібні заборони вже діють або будуть запроваджені в міністерствах фінансів та енергетики й інших державних органах, додало джерело. 
  • Представник «Ростеху» повідомив Financial Times, що обмеження поширюються на всі пристрої Apple. Але їхнє використання в особистих цілях все ж таки дозволено. «Усі скаржаться, що це незручно і доводиться носити з собою ще один телефон або планшет», – додав інформатор, близький до міністерства.

Контекст

У березні Кремль наказав співробітникам, які беруть участь у підготовці до президентських виборів у Росії 2024 року, припинити використання iPhone від Apple через побоювання, що пристрої вразливі для західних спецслужб, писав «Коммерсантъ». Один зі співрозмовників видання казав, що співробітникам рекомендували купувати телефони з операційними системами Android, її китайськими аналогами або «Аврора». Останній розроблений російською компанією «Відкрита мобільна платформа» – дочкою «Ростелекома».

З кінця минулого року уряд РФ обговорює з учасниками ринку перспективи побудови в Росії суверенної мобільної екосистеми, в основі якої лежатимуть незалежні від західних IT-гігантів технології. ОС «Аврора» розроблялася саме за цією логікою. 

Боротьба РФ із Apple почалася після того, як ФСБ оголосила 1 червня про розкриття «шпигунської операції спецслужб США з використанням пристроїв Apple». У ФСБ заявили про це, не надавши жодних доказів, що Apple забезпечує спецслужбам США «широкий набір інструментів контролю над особами, які становлять інтерес для Білого дому». Apple відкинула ці звинувачення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні