Категорія
Новини
Дата

Apple втратила за два дні $200 млрд капіталізації на тлі анонсованої заборони iPhone у держсекторі Китаю

1 хв читання

Вартість акцій Apple впала майже на 7% за останні два дні, скоротивши ринкову капіталізацію компанії приблизно на $194 млрд, пишуть WSJ і Bloomberg. Акції обвалилися після анонсованої заборони iPhone для китайських чиновників.

Ключові факти

  • Акції Apple знизилися 7 вересня на 3%, 6 вересня також падали на 4%. Тим самим за два дні акції подешевшали на 7%. 
  • Ця новина має широкий вплив на ринки: інвестори продають усе, починаючи від мікросхем, технологій мегакапіталізації до китайських акцій, зареєстрованих у США, зазначає Bloomberg.
  • Зокрема, у четвер на понад 7% знизилася вартість акцій найбільшого у світі постачальника мікросхем для смартфонів, компанії Qualcomm.
  • Технологічний індекс Nasdaq 100 знизився приблизно на 1%, тоді як індекс Philadelphia Semiconductor, до якого входять кілька постачальників Apple, у четвер упав на 2,5%.

Контекст

У середу WSJ повідомила, що китайська влада заборонила чиновникам міністерств, відомств та інших органів державного управління користуватися для службових цілей і приносити на роботу iPhone. 

Натомість невідомо, наскільки широко поширена ця заборона, чи стосується вона всіх чиновників, чи тільки якоїсь їхньої частини.

Обмеження Китаю є дзеркальними до заходів у США проти Huawei Technologies, а також проти офіційних осіб, які використовують TikTok. Обидві супердержави стурбовані витоком даних на тлі посиленого акценту на національній безпеці та погіршення відносин.

Китай – один із найбільших ринків для Apple, на нього припадає 18% виручки компанії. Це ще й ринок, що швидко зростає. У минулому кварталі продажі Apple у Китаї зросли на 8%.

Аналітик Bernstein Тоні Сакконагі вважає, що китайські обмеження можуть скоротити продажі Apple в Китаї на 5%. Але важливіше – ця заборона може бути сприйнята як сигнал для інших користувачів продукцією Apple в Китаї.

У липні повідомлялося, що тисячі російських чиновників і держслужбовців змушені будуть відмовитися від iPhone та іншої продукції Apple через заборону влади. Обмеження проти американської технологічної компанії посилюються нібито через підозри у шпигунстві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні