Категорія
Новини
Дата

Угорщина блокуватиме виділення ЄС €20 млрд для українських військових

Угорщина перешкоджає спробі Європейського союзу створити довгостроковий фонд на €20 млрд для підтримки Збройних сил України, пише Politico. Будапешт заперечуватиме проти фонду, доки Київ не виключить угорський OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни Росії в Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • План про створення фонду вперше було включено до порядку денного у четвер, коли міністри закордонних справ зустрілися у Брюсселі. 
  • Пропозиція передбачає виділення не менше €5 млрд на рік протягом наступних чотирьох років, щоб допомогти покрити витрати країн ЄС на купівлю та передачу зброї для України та навчання українських Збройних сил.
  • Але під час зустрічі Угорщина, яка стверджувала, що Україна має припинити бойові дії, заявила, що заперечуватиме проти фонду, доки Україна не виключить угорський банк OTP зі свого списку спонсорів війни.
  • Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не виділятиме більше грошей для так званого Європейського фонду миру (EPF), який Брюссель використовує для постачання зброї в Україну.
  • «Ми не можемо вести переговори про нове фінансове зобовʼязання EPF доти, доки не буде вирішено питання OTP», – заявив Сійярто в четвер.
  • Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підтвердив під час зустрічі у четвер, що ЄС має намір додати до фонду €20 млрд.
  • «Ми запропонували створити спеціальну сесію в рамках Європейського фонду миру, щоб виділяти до €5 млрд на рік протягом наступних чотирьох років на оборонні потреби України», – сказав Боррель. Він пояснив, що ця цифра є «оцінкою потреб та витрат на довгострокові зобовʼязання щодо забезпечення безпеки України».
  • Блок розраховує вийти на остаточну угоду до жовтня, коли лідери ЄС наступного разу зберуться у Брюсселі. І деякі дипломати вважають, що на той час позиція Угорщини може змінитися.

Контекст

Нещодавно стало відомо, що Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну та передбачувану основу. Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

20 червня Єврокомісія запропонувала зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

Також Євросоюз пропонує спеціальний фонд для утримання Збройних сил України протягом наступних чотирьох років вартістю до €20 млрд. Ініціативу можуть погодити вже до осені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні