Категорія
Новини
Дата

Угорщина заблокувала військову допомогу ЄС на €500 млн для України. Блок проводить консультації

Угорщина заявила, що не зніме блокування траншу в розмірі €500 млн з Європейського фонду миру, доки Київ не виключить угорський OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни Росії в Україні, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр закордонних справ Петер Сійярто, виступаючи у Люксембурзі, заявив, що Будапешт готовий змінити свою думку, якщо Україна відмовиться від чорного списку.
  • Угорщина назвала «скандальним» внесення OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни, відповідне рішення НАЗК ухвалило 4 травня. Воно повʼязане з позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичне визнання так званих Л/ДНР.
  • Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, відповідаючи на запитання щодо причин блокування чергового траншу військової допомоги для України, повідомив, що «продовжить працювати з Угорщиною й Україною, щоб знайти відповідні рішення», пише «Укрінформ».
  • «Мені шкода, що цей ще один транш допомоги не був погоджений. Ми продовжуватимемо працювати з Угорщиною і Україною, щоб бачити, як можемо знайти рішення, розблокувати цей стан справ», – додав Боррель.

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. 

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через сім послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

Фонд започаткувався із загальною фінансовою стелею у розмірі €5,5 млрд євро на період 2021–2027 років, яка була збільшена на €2 млрд до майже €8 млрд 13 березня 2023 року.

26 червня Рада Євросоюзу погодила збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру (EPF) на €3,5 млрд до понад €12 млрд. Рішення має забезпечити фінансову стійкість фонду у довгостроковій перспективі, зберегти його глобальне географічне охоплення та здатність ЄС запобігати та швидко реагувати на кризи та конфлікти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні