Категорія
Новини
Дата

ЄС планує виділити €20 млрд для української армії протягом наступних чотирьох років – Politico

Євросоюз запропонує спеціальний фонд для утримання Збройних сил України протягом наступних чотирьох років вартістю до €20 млрд, пише Politico із посиланням на пʼятьох дипломатів. Ініціативу можуть погодити вже до осені.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропозиція не передбачає прямих платежів ЄС за озброєння України. Натомість Брюссель допоможе країнам покрити свої власні витрати на купівлю та пожертвування боєприпасів, ракет та танків. Це також допоможе сплатити за навчання українських солдатів.
  • Нова пропозиція, підготована дипломатичною службою ЄС, значно прискорить процес.
  • Фонд буде серйозним зобовʼязанням для ЄС, потенційно збільшуючи майже впʼятеро ті €4 млрд, які блок виділив досі на аналогічні зусилля.
  • Жозеп Боррель, високопоставлений дипломат ЄС, натякнув на цю ідею під час саміту лідерів ЄС минулого місяця.
  • «Ви повинні зробити Україну здатною захищатися, – сказав він. – Тому Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом».
  • Пропозиція про спеціальний військовий фонд є частиною ширших зусиль ЄС, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою довгострокову відданість Україні. 
  • Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх звʼязків, також розробило план, в якому пропонується низка зобовʼязань ЄС щодо безпеки, які ЄС може взяти на себе щодо України найближчими роками.
  • Нову пропозицію щодо військового фінансування було надіслано країнам ЄС на розгляд у понеділок, 17 липня, і міністри закордонних справ ЄС розглянуть її у четвер, 20 липня, під час зустрічі у Брюсселі. За словами двох дипломатів, ціль полягає в тому, щоб прийняти пропозицію до осені.

Контекст

Виділення до €20 млрд дозволить лідерам ЄС надіслати Москві сигнал про те, що вони готові зробити все можливе, аби допомогти Україні.

За словами чиновника, ЄС потрібно, щоб його військова підтримка України була «передбачуваною у довгостроковій перспективі». 

Нещодавно стало відомо, що Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну та передбачувану основу. Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

20 червня Єврокомісія запропонувала зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири рокиповідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні