ЄС планує чотирирічну фінансову підтримку України на десятки мільярдів євро – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС планує чотирирічну фінансову підтримку України на десятки мільярдів євро – FT

Getty Images

Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну і передбачувану основу, пише Financial Times. Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Новий підхід Єврокомісії слідує за критикою з боку союзників минулого року за безсистемну та непередбачувану фінансову підтримку Києва. 
  • За словами дипломатів та офіційних осіб ЄС, Єврокомісія розпочала роботу над пропозицією, яка допоможе задовольнити потреби країни не лише наступного, а й 2027 року.
  • Прихильники плану, який ще доведеться доопрацювати, кажуть, що він забезпечить Києву більшу прозорість та впевненість у своїх фінансах. Він також спрямований на те, щоб спонукати інших союзників, таких як США та Велика Британія, надати аналогічні довгострокові зобовʼязання.
  • За даними Кільського інституту, станом на лютий США пообіцяли виділити понад $26 млрд на економічну підтримку, тоді як Велика Британія зобовʼязалася витратити £2,5 млрд, а також великі суми на військову допомогу.
  • Якщо план отримає згоду всіх держав-членів, що навряд чи буде легко, то гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, розширивши поточний пакет макрофінансової допомоги ЄС на суму €18 млрд цього року. 
  • Але кошти ЄС також можуть бути спрямовані на те, щоб допомогти Україні сплатити першочергові невідкладні потреби у відновленні, які лише цього року оцінюються у $14 млрд.
  • План фінансування, який може спричинити новий випуск боргових зобовʼязань комісією, зʼявився на тлі перегляду багаторічного бюджету ЄС, розрахованого на 2021–2027 роки.
  • Пропозиції Єврокомісії ще розробляються, але вони можуть бути готові вже цього місяця, можливо, до конференції з відновлення України, запланованої на 21–22 червня в Лондоні.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія презентувала програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд. Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС має здійснювати щомісяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні