ЄС планує чотирирічну фінансову підтримку України на десятки мільярдів євро – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС планує чотирирічну фінансову підтримку України на десятки мільярдів євро – FT

2 хв читання

Getty Images

Брюссель працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, оскільки прагне поставити свою підтримку на більш стабільну і передбачувану основу, пише Financial Times. Фінансовий пакет буде повʼязаний з вимогами щодо реформ, а також із контролем для забезпечення того, щоб гроші були витрачені належним чином.

Ключові факти

  • Новий підхід Єврокомісії слідує за критикою з боку союзників минулого року за безсистемну та непередбачувану фінансову підтримку Києва. 
  • За словами дипломатів та офіційних осіб ЄС, Єврокомісія розпочала роботу над пропозицією, яка допоможе задовольнити потреби країни не лише наступного, а й 2027 року.
  • Прихильники плану, який ще доведеться доопрацювати, кажуть, що він забезпечить Києву більшу прозорість та впевненість у своїх фінансах. Він також спрямований на те, щоб спонукати інших союзників, таких як США та Велика Британія, надати аналогічні довгострокові зобовʼязання.
  • За даними Кільського інституту, станом на лютий США пообіцяли виділити понад $26 млрд на економічну підтримку, тоді як Велика Британія зобовʼязалася витратити £2,5 млрд, а також великі суми на військову допомогу.
  • Якщо план отримає згоду всіх держав-членів, що навряд чи буде легко, то гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, розширивши поточний пакет макрофінансової допомоги ЄС на суму €18 млрд цього року. 
  • Але кошти ЄС також можуть бути спрямовані на те, щоб допомогти Україні сплатити першочергові невідкладні потреби у відновленні, які лише цього року оцінюються у $14 млрд.
  • План фінансування, який може спричинити новий випуск боргових зобовʼязань комісією, зʼявився на тлі перегляду багаторічного бюджету ЄС, розрахованого на 2021–2027 роки.
  • Пропозиції Єврокомісії ще розробляються, але вони можуть бути готові вже цього місяця, можливо, до конференції з відновлення України, запланованої на 21–22 червня в Лондоні.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія презентувала програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд. Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС має здійснювати щомісяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні