Угорщина вслід за Польщею заборонила ввезення зерна з України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Угорщина вслід за Польщею заборонила ввезення зерна з України

2 хв читання

Getty Images

Угорщина вслід за Польщею запроваджує тимчасову заборону на ввезення зерна з України. Про це йдеться в повідомленні угорського уряду в Facebook 16 квітня. За словами міністра сільського господарства Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур, пише 24.hu.

Ключові факти

  • Уряд Угорщини повʼязує своє рішення з раніше вжитими аналогічними діями з боку Польщі та Словаччини.
  • «Ми не можемо наражати на небезпеку угорський аграрний сектор і засоби для існування фермерів», – йдеться в заяві уряду Угорщини.
  • За словами міністра сільського господарства, уряд тимчасово заборонить імпорт зернових та олійних культур з України, а також деяких інших сільгосппродуктів до Угорщини, як це зробила Польща.
  • Він вважає, що українське сільське господарство працює з виробничими практиками, що більше не дозволені в ЄС. 
  • «З надзвичайно низькою собівартістю виробництва українське сільське господарство, маючи повні можливості безмитної та вільної торгівлі, почало експортувати на європейський ринок, крім зерна та олійних культур, велику кількість птиці, яєць і меду, що вплинуло на можливості вітчизняних і центральноєвропейських фермерів», – сказав Надь.
  • Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого буде достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Контекст

За рік після початку війни Україна експортувала 10–15% свого зерна через сухопутний кордон із Польщею. У результаті ціни на внутрішньому ринку впали, вважають польські аграрії. У березні минулого року ціна на польську пшеницю наближалася до 2000 злотих ($460), зараз тонна коштує близько 940 злотих ($216). Кукурудза впала в ціні з 1200 злотих ($275, ціна на початок лютого), до 990 злотих за тонну ($227, ціна на кінець березня). 

Але україно-польська зернова криза наклалась на світовий тренд здешевлення агропродукції. Порівняно з цифрами річної давнини ціни на зернові впали на 20-40%. І падіння в Польщі не більше, ніж в інших європейських країнах. Наприклад, у Франції тонна пшениці коштує €262.

Ще одна причина зернової кризи. Градус збуреності фермерів – це валюта в торгівлі з Єврокомісією за компенсації, розповідав Forbes на умовах анонімності чиновник Мінагро. Як писало FT, ЄС пообіцяло постраждалим фермерам Євросоюзу компенсацію в €56,3 млн для пом’якшення наслідків, спричинених «надмірною пропозицією» імпорту українського зерна. Найменшу суму отримає Румунія – €10 млн, тоді як Польщі виділено €29,5 млн, а Болгарії – €16,7 млн».

13 квітня Мінсільгосп Словаччини заявило, що виявило партію українського зерна в 1500 т із забороненими пестицидами і заборонило використання будь-якого українського зерна і борошна та рекомендувало запровадити тимчасову заборону на їхнє ввезення.

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

Європейська комісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні