Угорщина вслід за Польщею заборонила ввезення зерна з України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Угорщина вслід за Польщею заборонила ввезення зерна з України

Getty Images

Угорщина вслід за Польщею запроваджує тимчасову заборону на ввезення зерна з України. Про це йдеться в повідомленні угорського уряду в Facebook 16 квітня. За словами міністра сільського господарства Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур, пише 24.hu.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд Угорщини повʼязує своє рішення з раніше вжитими аналогічними діями з боку Польщі та Словаччини.
  • «Ми не можемо наражати на небезпеку угорський аграрний сектор і засоби для існування фермерів», – йдеться в заяві уряду Угорщини.
  • За словами міністра сільського господарства, уряд тимчасово заборонить імпорт зернових та олійних культур з України, а також деяких інших сільгосппродуктів до Угорщини, як це зробила Польща.
  • Він вважає, що українське сільське господарство працює з виробничими практиками, що більше не дозволені в ЄС. 
  • «З надзвичайно низькою собівартістю виробництва українське сільське господарство, маючи повні можливості безмитної та вільної торгівлі, почало експортувати на європейський ринок, крім зерна та олійних культур, велику кількість птиці, яєць і меду, що вплинуло на можливості вітчизняних і центральноєвропейських фермерів», – сказав Надь.
  • Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого буде достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Контекст

За рік після початку війни Україна експортувала 10–15% свого зерна через сухопутний кордон із Польщею. У результаті ціни на внутрішньому ринку впали, вважають польські аграрії. У березні минулого року ціна на польську пшеницю наближалася до 2000 злотих ($460), зараз тонна коштує близько 940 злотих ($216). Кукурудза впала в ціні з 1200 злотих ($275, ціна на початок лютого), до 990 злотих за тонну ($227, ціна на кінець березня). 

Але україно-польська зернова криза наклалась на світовий тренд здешевлення агропродукції. Порівняно з цифрами річної давнини ціни на зернові впали на 20-40%. І падіння в Польщі не більше, ніж в інших європейських країнах. Наприклад, у Франції тонна пшениці коштує €262.

Ще одна причина зернової кризи. Градус збуреності фермерів – це валюта в торгівлі з Єврокомісією за компенсації, розповідав Forbes на умовах анонімності чиновник Мінагро. Як писало FT, ЄС пообіцяло постраждалим фермерам Євросоюзу компенсацію в €56,3 млн для пом’якшення наслідків, спричинених «надмірною пропозицією» імпорту українського зерна. Найменшу суму отримає Румунія – €10 млн, тоді як Польщі виділено €29,5 млн, а Болгарії – €16,7 млн».

13 квітня Мінсільгосп Словаччини заявило, що виявило партію українського зерна в 1500 т із забороненими пестицидами і заборонило використання будь-якого українського зерна і борошна та рекомендувало запровадити тимчасову заборону на їхнє ввезення.

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

Європейська комісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні