Словаччина заборонила продавати та переробляти зерно з України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Словаччина заборонила продавати та переробляти зерно з України

Shutterstock

Словаччина заборонила переробляти та продавати українське зерно й виготовлене з нього борошно. Про це йдеться в повідомленні Міністерства сільського господарства та розвитку регіонів. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення прийнято нібито через виявлений в зерні пестицид, заборонений у ЄС через негативний вплив на здоровʼя людини. 
  • У повідомленні відомства сказано, що проведено аналіз 1500 т української пшениці. Міністерство обіцяє, що в прискореному порядку проінформує про присутність пестицидів.
  • Наразі Мінсільгосп Словаччини не рекомендує імпортувати нове українське зерно та продукти з нього. 

Контекст

За рік після початку війни Україна експортувала 10-15% свого зерна через сухопутний кордон із Польщею. У результаті ціни на внутрішньому ринку впали, вважають польські аграрії. У березні 2022 року ціна на польську пшеницю наближалася до 2000 злотих ($460), а зараз, за даними компанії, яка займається дистрибуцією та трейдингом, Agrolok, тонна коштує близько 940 злотих ($216). Кукурудза впала в ціні з 1200 злотих ($275, ціна на початок лютого) до 990 злотих за тонну ($227, ціна на кінець березня). Співставне падіння цін спостерігається й на світових ринках.

Польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій. Вони виводили техніку в центри міст, закидали яйцями міністра Ковальчика й навіть погрожували зірвати візит президента України Володимира Зеленського у Польщу.

У березні премʼєр-міністри Польщі, Словаччини, Болгарії, Румунії та Угорщини звернулися до Єврокомісії з вимогою обмежити постачання до ЄС продовольства з України, зокрема йдеться про зерно, олійні культури, яйця, птицю й цукор.

5 квітня подав у відставку міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. Він призначений на посаду міністра у жовтні 2021 року. Рішення позбавити міністра посади прийняла партія «Право та справедливість» через те, що Ковальчик не зміг впоратися з кризою, пов’язаною з українським зерном. 

Цього тижня Україна та Польща домовилися розробити нові правила транзиту сільськогосподарських культур.

Чи дійсно українське зерно шкодить аграріям сусідніх країн, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні