Категорія
Новини
Дата

Угорська MOL уклала нові угоди про постачання нафти з Росії після припинення транзиту «Лукойлом»

1 хв читання

Угорська енергетична компанія MOL Group досягла угоди, яка забезпечить безперервне постачання російської сирої нафти трубопроводом «Дружба», що проходить через Україну, йдеться в повідомленні фірми.

Україна влітку посилила санкції проти «Лукойла», і це вдарило по Угорщині та Словаччині, які отримали винятки з енергетичних санкцій ЄС проти Росії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • MOL Group уклала угоди з постачальниками нафти та операторами трубопроводів для забезпечення безперервного транспортування сировини трубопроводом «Дружба» через Білорусь та Україну до Угорщини та Словаччини.
  • Відповідно до угод, з 9 вересня зазначені обсяги нафти на кордоні Білорусі та України стають власністю MOL Group. Згідно із заявою, повністю оновлені транспортні угоди та нові домовленості про придбання сирої нафти відповідають санкціям і положенням ЄС та України.
  • «Нова угода забезпечує стійке рішення для транспортування нафти трубопроводом «Дружба»… вона дозволяє MOL продовжувати використовувати найефективнішу та найнадійнішу технологію переробки нафти на НПЗ в Угорщині та Словаччині, і, зрештою, сприяє забезпеченню безпеки поставок в обидві країни», – заявив виконавчий віце-президент MOL Group Downstream Габріель Сабо.
  • Він не уточнив, яка компанія тепер здійснюватиме постачання. Раніше російська сторона відповідала за доставку сирої нафти до пунктів в Угорщині та Словаччині, які розташовані неподалік кордону з Україною. 

Контекст

Угорщина та Словаччина отримали тимчасове звільнення від енергетичних санкцій Європейського союзу проти Росії. Після того, як Україна посилила санкції проти «Лукойлу» у липні, Угорщина та Словаччина отримували сиру нафту через виробників, таких як ПАТ «Татнефть».

Російська нафта становить 35-40% сировини на єдиному словацькому НПЗ. Продукція, виготовлена ​​з цієї нафти, також експортується до України та Чехії, а звідти до багатьох країн Центральної Європи.

Постачання «Лукойл», що проходять через Україну, становлять близько 25-30% імпорту нафти до Угорщини.

Північна гілка нафтопроводу «Дружба» проходить через Білорусь, Польщу та Німеччину. Постачання російської нафти в Європу нею було припинено з середини 2023 року згідно з санкціями ЄС. Південна гілка нафтопроводу проходить через Угорщину, Словаччину та Чехію, для них було зроблено виняток з санкцій через залежність від російського палива.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд