Категорія
Новини
Дата

ЄС відхилив прохання Угорщини та Словаччини про консультації щодо зупинки транзиту нафти «Лукойлу»

1 хв читання

Європейський Союз відхилив прохання Угорщини та Словаччини щодо проведення термінових консультацій у звʼязку з рішенням України заборонити транзит сирої нафти, що належить російській компанії «Лукойл», повідомив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, пише Bloomberg.

Україна посилила санкції проти «Лукойлу», і це вдарило по Угорщині та Словаччині, які отримали винятки з енергетичних санкцій ЄС проти Росії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Домбровскіс у четвер повідомив Угорщині та Словаччині, що попередній аналіз показує, що нові санкції України щодо російського ПАТ «Лукойл» не вплинуть на транзитні операції, які здійснюють торгові компанії по трубопроводу «Дружба», якщо тільки «Лукойл» не є формальним власником нафти.
  • Домбровскіс у листі до двох країн зазначив, що кілька держав-членів цікавилися наявністю альтернативних маршрутів постачання для імпорту сирої нафти і «задавалися питанням, чому Угорщина та Словаччина, ймовірно, досі не вивчили альтернативи».
  • Він обговорив це питання з премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем.
  • Представник Єврокомісії заявив, що аналіз блоку не виявив безпосереднього ризику для безпеки поставок в обидві країни, і що тепер комісія чекає на більш докладну інформацію від Угорщини та Словаччини.
  • Одне з питань, яке виконавчий орган ЄС намагається прояснити – це статус нафти, яку імпортує угорська компанія MOL. Торгові фірми, які продають нафту, вважаються формальними власниками вантажу.

Контекст

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від «Лукойлу», ключового постачальника, після того, як Україна ввела заборону для компанії на транзит через свою територію.

Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною. Зі свого боку Брюссель загальмував розгляд цього питання. Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що ЄС знадобиться більше часу для збору доказів і правової оцінки ситуації. 

Російська нафта становить 35–40% сировини на єдиному словацькому НПЗ. Продукція, виготовлена ​​з цієї нафти, також експортується до України та Чехії, а звідти – до багатьох країн Центральної Європи.

Постачання «Лукойлу», що проходять через Україну, становлять близько 25–30% імпорту нафти до Угорщини. Угорщина неохоче диверсифікує свої поставки нафти, стверджуючи без доказів, що витрати будуть значно вищими при імпорті з альтернативних країн, таких як Хорватія. Залежність Будапешту від російської нафти збільшилася минулого року, свідчать дані Євростату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд