НПЗ Mol /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Угорщині загрожує дефіцит палива через українські санкції проти «Лукойла»

1 хв читання

НПЗ Mol Фото Getty Images

Угорщина має до вересня вирішити суперечку з Україною щодо транзиту нафти від російського «Лукойла», перш ніж виникне дефіцит палива. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела в угорському уряді.

Україна посилила санкції проти «Лукойла» і це вдарило по Угорщині та Словаччині, які отримали винятки з енергетичних санкцій ЄС проти Росії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Угорський НПЗ Mol Nyrt біля Бухареста не може негайно повністю перейти на альтернативну російській нафту, тому країна може вичерпати свої запаси палива, якщо конфлікт не буде вирішено, сказав міністр, відповідальний за канцелярію премʼєр-міністра Гергей Гуляс, звинувативши Україну в «шантажі».
  • «Поки що немає причин для паніки, оскільки запаси є високими. Проблема не є негайною, але ми повинні знайти рішення до вересня», – зазначив Гуляс.
  • Угорщина вивчає, як вона може використати свої важелі впливу на процес інтеграції України до ЄС або знайти якусь юридичну лазівку для розвʼязання питання, якщо Брюссель у цій суперечці не допоможе, додав він.

Контекст

17 липня угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто в кулуарах засідання ООН у Нью-Йорку повідомив про припинення транзиту нафти в Угорщину через посилення українських санкцій проти «Лукойла».

18 липня про зупинку транзиту від «Лукойла» заявила й Словаччина. 22 липня премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пригрозив заблокувати постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ «продовжить блокувати транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба».

Того ж дня пресслужба «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes повідомила, що транзит нафти до ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Посилення санкцій проти російського «Лукойла» в червні не вплинуло на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами 22 липня. 

Угорщина і Словаччина ініціювали скликання комітету з питань торговельної політики у Єврокомісії, щоб обговорити зупинку транзиту нафти російського «Лукойла» через Україну. Своєю чергою Брюссель загальмував розгляд цього питання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд