Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася зі США про залучення $3,9 млрд гранту

1 хв читання

Міністр фінансів Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Боб Сом підписали угоду про надання гранту від США обсягом майже $3,9 млрд, повідомляє пресслужба Мінфіну. Кошти надійдуть до бюджету вже найближчим часом.

Група Світового банку відіграє важливу роль у підтримці України після російського вторгнення: понад 15 млн українців отримали підтримку в рамках ініціатив СБ, які допомагають бізнесу продовжувати працювати, а уряду надавати основні послуги.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Залучені кошти буде спрямовано на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, а також на підтримку першочергових соціальних видатків (виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю).
  • Кошти є першим траншем прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Запланований обсяг фінансової допомоги від США на поточний рік сягає $7,8 млрд. 

Контекст

Гроші надійдуть через проєкт «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Проєкт є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення Росії він обʼєднує зусилля іноземних донорів для надання критично важливої підтримки уряду України.

Через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету з червня 2022 року вже залучено більше $25 млрд. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже $30 млрд, з яких понад 80% – кошти від Сполучених Штатів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд