Категорія
Новини
Дата

Світовий банк включив Україну до категорії країн з доходами вищими за середні

2 хв читання

Україна переведена в категорію країн з доходами вищими за середні, згідно із оприлюдненою класифікацію країн за рівнем доходу на 2024 фінансовий рік від Світового банку. Згідно з нею, доходи України оцінені банком у $5070 на особу. Раніше Україна відносилась до категорії країн з доходом нижче середнього.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Група Світового банку відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий. 
  • Класифікації оновлюються щороку 1 липня з урахуванням валового національного дозоду (ВНД) на особу за попередній календарний рік. 
  • Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на особу як на широко доступний показник економічного потенціалу.
  • Світовий банк оприлюднив інфографіку, де показані економіки, що переходять до нових категорій доходів цього року.
Світовий банк включив Україну до категорії країн з доходами вищими за середні /Фото 1

Інфографіка: Світовий банк

  • Зокрема, цього року Україна, Алжир, Іран та Монголія перейшли з категорії країн з доходом нижче середнього до категорії країн з доходом вище середнього.
  • Підвищення рейтингу України стало результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році) поряд із скороченням чисельності населення, яке скоротилося більш ніж на 15% з початку вторгнення Росії. 
  • Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги вітчизняного виробництва, що спричинило значне збільшення номінального ВНД на душу населення на 18,5%, повідомляє СБ. У той час як економіка України була значно ослаблена вторгненням Росії, реальне зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), що підтримують зусилля України щодо відновлення після руйнувань.
  • Також цього року три країни – Болгарія, Палау та Росія ($14 250 на особу) – перейшли з категорії країн з рівнем доходу вищим за середній до категорії країн з високим рівнем доходу.
  • Економічна активність у Росії була зумовлена ​​значним зростанням військової активності в 2023 році, тоді як зростання також було зумовлене відновленням торгівлі (на 6,8%), фінансового сектора (на 8,7%) та будівництва (на 6,6%). Ці чинники призвели до зростання як реального (3,6%), і номінального (10,9%) ВВП, а ВНД Росії на особу зріс на 11,2%.

Контекст

Світовий банк прогнозував, що економіка України у 2024 році зросте на 3,2%. У 2025-му зростання українського ВВП сягне 6,5%, що є найвищим показником для регіону «Європа й Центральна Азія». Аналітики СБ зазначили, що у Східній Європі темпи зростання ВВП повернулися до позитивної тенденції, зокрема в Україні економіка зросла на 4,8%. 

Попри позитивну тенденцію, виробництво в Україні минулого року залишалося на 30% нижчим за довоєнний рівень, ідеться у пресрелізі.

За прогнозом СБ, зростання глобального ВВП у 2024 році очікується на рівні 2,4%, у 2025 році – 2,7%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні