Категорія
Новини
Дата

Україна домовляється з Молдовою і Румунією про автомобільний «зелений коридор» для агроекспорту

Україна ініціює створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)» для пришвидшення руху товарів та експорту української аграрної продукції. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Мінінфраструктури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Створення «зеленого коридору» обговорив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач на переговорах з молдовським та румунським колегами.
  • За словами Деркача, пропозиція включає низку заходів для всіх трьох країн. Передусім йдеться про спільний контроль між Україною та Молдовою і скоординований контроль між Молдовою та Румунією. 
  • «Завдяки цьому рішенню ми зможемо зменшити кількість зупинок для вантажівок та відповідно пришвидшити контроль», – наголосив заступник міністра.
  • Ці пункти пропуску розташовані один біля одного та є стратегічними для товарів, що рухаються автомобілями до портів, зокрема румунського Галацу, йдеться у повідомленні Мінінфраструктури.
  • Для створення «зеленого коридору», окрім запровадження спільного контролю, необхідна ще низка рішень, зокрема розбудова пункту пропуску «Рені». У такому разі представники контролюючих органів Молдови зможуть проводити всі необхідні процедури на виїзді з України.
  • Крім цього, план запуску «зеленого коридору» передбачає: реконструкцію дороги Рені – Галац і розширення її з двох до чотирьох смуг; додаткове технічне оснащення пунктів пропуску. Ці заходи можливі за підтримки рішення всіх трьох сторін.
Україна домовляється з Молдовою і Румунією про автомобільний «зелений коридор» для агроекспорту /Фото 1

Контекст

Пункт пропуску «Рені – Джурджулешти» за добу пропускає близько 50 вантажівок. Натомість це один із ключових автомобільних пунктів пропуску, що веде до румунських портів. Головна мета розбудови інфраструктури цього пункту пропуску та «зеленого коридору» – збільшення фактичної пропускної здатності до щонайменше у пʼять разів, заявляють в Мінінфраструктури.

10 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував створення нового «зернового коридору» через Молдову та Румунію. Він наголосив, що Україна, Румунія і Молдова здатні створити «дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні