Категорія
Новини
Дата

Зеленський анонсував запуск «зернового коридору» через Молдову та Румунію

Президент України Володимир Зеленський анонсував створення нового «зернового коридору» через Молдову та Румунію, про це він сказав на пресконференції в Бухаресті після переговорів із президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Зеленського, разом із Йоганнісом він обговорив можливі спільні дії щодо захисту не лише портів, а всього регіону України, Молдови, Румунії. 
  • Він наголосив , що Україна, Румунія, Молдова здатні створити «дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи».
  • «І вже скоро запрацює «зерновий коридор» з України через Молдову, Румунію. І це взірець того, як багато ми можемо зробити разом. Що матиме велике значення не лише для нас, а й для Європи та світу в цілому», – сказав він.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Оскільки угоду розірвано, українські військові минулого місяця оголосили про односторонній коридор для цивільних морських перевезень до Одеси та назад.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Вантажне судно Resilient Africa прибуло в 21 вересня до турецької протоки Босфор, ставши першим судном із зерном з України, яке увійшло до Чорного моря і вийшло з нього тимчасовим коридором.

28 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна планує відкрити ще один наземний залізничний коридор для експорту українського зерна найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні