Категорія
Новини
Дата

Україна має отримати запрошення до НАТО, коли дозволять безпекові умови – Зеленський

Україна має отримати запрошення до НАТО, коли дозволять безпекові умови. Про це заявив президент Володимир Зеленський, прибувши на другий день саміту у Вільнюсі, пише ЄП.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми матимемо запрошення, коли дозволять умови безпеки», – сказав Зеленський.
  • За словами президента, сьогодні він обговорить з партнерами питання озброєння України та ситуацію на полі бою.
  • «Ми обговоримо також гарантії безпеки, які потрібні Україні на шляху до НАТО», – заявив він.

Контекст

Україна очікувала отримати на саміті у Вільнюсі чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

Минулого тижня Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

Напередодні президент України дорогою на саміт НАТО відреагував на кулуарні розмови партнерів про те, що на саміті замість членства в Альянсі обговорюватимуть лише умови для запрошення України в НАТО.

«Ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно – коли немає жодних часових меж і для запрошення, і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України…», – наголошується в повідомленні.

11 липня Саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо шляху України до членства в Альянсі.

Перший елемент – нова багаторічна програма підтримки для України. Другий елемент – утворення Ради Україна – НАТО. Третій елемент – лідери країн Альянсу підтвердили, що Україна у майбутньому стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні