Категорія
Новини
Дата

Україна наростила експорт товарів до ЄС на 4,2% у 2022 році – Мінекономіки

Експорт товарів з України до країн ЄС за підсумками 2022 року зріс на 4,2% в порівнянні з 2021 роком та склав близько $28 млрд. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростання експорту до ЄС стало можливим, зокрема, завдяки підтримці економіки в цілому та експорту зокрема. Це лібералізація податків, дерегуляція, підтримка виробників, страхування експорту за допомогою інструментів ЕКА, зазначили в Мінекономіки.
  • Також цьому сприяли заходи, вжиті партнерами. Зокрема, це відкриття європейських ринків для українських товарів (тимчасова, терміном на рік лібералізація торгівлі, економічний «безвіз»), ініціатива ЄС «Шляхи солідарності», «митний безвіз», «транспортний безвіз» тощо.
  • «Україна розширюватиме сухопутні транспортні коридори та експорт в ЄС та, відповідно, менше залежатиме від морського експорту навіть після розблокування та повернення всіх портів. І, безумовно, це важливо з огляду на подальшу економічну інтеграцію до ринків ЄС», – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • В Мінекономіки наголосили, що динаміка показників зовнішньої торгівлі України у 2023 році формуватиметься в напрямку поступового надолуження втрат, понесених у 2022 році. Бюджет на 2023 рік передбачає зростання експорту товарів та послуг на 7,2%. 

Контекст

За підсумками 2022 року експорт товарів з України скоротився у грошах на 35%, до $44,1 млрд, за масою – на 38,4% до 99,8 млн т, повідомив раніше заступник міністра економіки Тарас Качка. «У звичайних умовах показники торгівлі могли б видатися катастрофічними. Проте в умовах війни це подвиг: вивезти в умовах блокади портів і постійних атак на інфраструктуру майже 100 млн т продукції. Це перший рік, коли обсяг експорту і логістика вийшли на перший план», – зазначив Качка.

63% експорту припало на Євросоюз – $27,9 млрд (Польща – $6,6 млрд, Румунія – $3,8 млрд, Угорщина – $2,27 млрд, Німеччина – $2,23 млрд, Італія – $1,5 млрд, Іспанія – $1,5 млрд).

Найбільшим ринком експорту за межами ЄС стала Туреччина ($2,9 млрд), яка випередила Китай ($2,46 млрд).

Як війна змінила імпорт та експорт України – тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні