Український експорт IT-послуг з початку року перевищив $6 млрд. Показники падають другий місяць поспіль /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Український експорт IT-послуг з початку року перевищив $6 млрд. Показники падають другий місяць поспіль

Shutterstock

Експорт IT-послуг за 10 місяців цього року виріс на 9,9% і приніс понад $6 млрд, перевищивши показник 2021 року на $542 млн, йдеться у повідомленні Львівського ІТ Кластера з посиланням на дані НБУ. Обсяг у жовтні впав на 7%, проте все ще залишається вищим, аніж минулого року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Водночас за 10 місяців поточного року загальний експорт послуг України скоротився на 10,8% порівняно з відповідним періодом торік. Негативні тенденції спостерігають і в IT-сфері: уже другий місяць поспіль фіксуються від’ємні показники, зазначають у Львівському ІТ Кластері. 
  • За даними НБУ, порівняно з вереснем обсяг експорту IT-послуг у жовтні зменшився на 7,4%. Відповідно, галузь отримала на $43 млн менше, а саме $535 млн. 
  • Через певне скорочення решти експорту послуг комп’ютерні послуги все ще складають значну частину в структурі експорту – 43,8%. Це на 5,7% більше, ніж торік.
  • Якщо ж порівнювати з минулим роком, то цього жовтня обсяги експорту все ж були меншими на 16%, ніж у цей самий місяць минулоріч.
  • «До кінця року ми будемо і надалі бачити просідання експорту IT-послуг, зокрема через удари Росії по критичній інфраструктурі України та проблеми з енергопостачанням. Але попри усі випробування, IT-галузь демонструє небачену стійкість. Адже порівняно з минулим роком експорт комп’ютерних послуг все ж зріс», – зауважує Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера.
Український експорт IT-послуг з початку року перевищив $6 млрд. Показники падають другий місяць поспіль /Фото 1

Контекст

Понад половина айтівців може поїхати з України, щойно відкриють кордони, вважають експерти. За оптимістичного сценарію, після відкриття кордонів Україна втрачає технологічний хаб, трохи менший за Львів, де нині нараховують 37 000 спеціалістів. За умови, що євроінтеграція триватиме, західні партнери підтримуватимуть відбудову, а в країні пануватиме економічна свобода, емігрувати все одно налаштовані 12% айтівців. Це до 27 000 спеціалістів, які залишать країну разом із $1–1,38 млрд недоотриманого експортного виторгу.

Якщо цьогоріч відтоку не буде, то IT-експорт має зрости до $8,5 млрд проти торішніх $6,9 млрд, свідчать розрахунки експертів Кластера. «Але це найбільш оптимістичний сценарій, я в нього не вірю», – каже Веселовський.

Другий – нейтральний варіант – означає переїзд за кордон 52 000 спеціалістів і просідання експортного виторгу на $1,8–2,35 млрд. «Айтівці – найбільш ліберальна частина українського суспільства», – пояснює Веселовський. Емігрантські настрої посиляться, якщо влада регулюватиме економіку, як і під час війни, попри підтримку Заходу й курс у ЄС.

Портрет потенційного IT-емігранта: досвідчений спеціаліст із високим доходом, чоловік 32–34 років, який має пару чи сім’ю. Його виїзд не позначиться на експорті миттєво, каже менеджерка дослідницьких проєктів Львівського ІТ Кластера Ярина Возняк. На зміну податкового резидентства піде певний час. Швидшим і помітнішим буде вимивання з економіки грошей, які витрачають інженери. Залежно від масштабу еміграції – це мінус $45–198 млн, за розрахунками Возняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні