Як війна змінила імпорт та експорт України. Інфографіка /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Як війна змінила імпорт та експорт України. Інфографіка

Shutterstock

За 10 місяців 2022 року сумарний експорт товарів з України становив $36,9 млрд, що на третину менше, ніж за аналогічний період минулого року, імпорт товарів склав близько $44 млрд (76,8% до 2021 року). За рік експорт між Україною та іншими країнами зазнав суттєвих змін, йдеться в дослідженні R&D центру YouControl.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На перше місце за обсягом експорту з України за 10 місяців 2022 року вийшла Польща (понад $5,6 млрд, або 15,4%).
  • Китай, який був споживачем українських товарів №1 у 2021 році, за час війни опустився на четверту сходинку в ренкінгу топекспортерів. Його частка в загальному експорті України знизилася вдвічі – з 11,8% до 5,3%.  
  • Скоротилися частки Італії, Індії, Єгипту. Відбувся й обвал офіційних постачань України в РФ як країну-агресора – з 5% до 1,3%. Відтак країна-терорист з’їхала з №5 в ренкінгу географічних напрямків експорту до №20.
  • Водночас істотно збільшилась частка постачання українського експорту до таких країн, як Румунія, Угорщина, Словаччина, Болгарія та Молдова. Великими покупцями українських товарів лишаються Туреччина, Німеччина, Нідерланди, Іспанія, Чехія.
Як війна змінила імпорт та експорт України. Інфографіка /Фото 1
  • Україна найбільше заробила від продажу аграрної продукції: кукурудзи та соняшникової олії – тих товарних груп, які займають перше та друге місця в ренкінгу експорту з 12,9% ($4,7 млрд) та 12,1% ($4,4 млрд) частками відповідно. На третьому місці знаходиться залізна руда та концентрати з 7,5% ($2,7 млрд).
  • За 10 місяців сумарний імпорт товарів склав близько $44 млрд (76,8% порівняно з аналогічним періодом 2021 року). 
  • Падіння імпорту було не таким суттєвим, як експорту, оскільки обсяги купівлі закордонних товарів українцями скоротилися менше ніж на четвертину від довоєнного рівня, тоді як продажі за кордон впали на одну третю.
  • Незмінним лідером за обсягом імпорту залишився Китай із показником у 15% (або $6,5 млрд) замість 15,1%. Другу сходинку посіла Польща – 9,9 % (майже $4,4 млрд). У 2021 році Польща займала четверту сходинку з часткою у 6,8% ($4,4 млрд). 
  • У 2022-му Німеччина закріпила й незмінно посіла третю сходинку, з майже незмінним показником у 8,3%, що складає $3,6 млрд.
  • Україна значно скоротила імпорт до країни-агресора. Росія цьогоріч опинилась на шостій сходинці у рейтингу зміни лідерів, перемістившись із другого місця. Її частка в загальному імпорті впала майже втричі: з 9,1% до 3,6 % ($1,5 млрд).
Як війна змінила імпорт та експорт України. Інфографіка /Фото 2
  • Загалом у 2022 році найбільше було вторговано товарів із категорії нафта та нафтопродукти – їхня частка складає 15,6%, а це трохи більше, ніж $6,8 млрд.
  • Другу сходинку посіла категорія «автомобілі легкові та інші моторні засоби» – 5,8% ($2,5 млрд), замінивши категорію «гази нафтові» у 2021 році. Натомість частка у категорії «гази нафтові» складає 4,1% ($1,8 млрд).

Контекст

Україна у вересні вперше після початку вторгнення Росії експортувала товарів на суму понад $4 млрд і більш ніж 9 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка. За його словами, експорт становив $4,144 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні. Обсяг експорту – 9,66 млн т, на 32% більше, ніж у серпні. 

За даними Держмитслужби, в січні–листопаді 2022 року товарообіг в Україні становив $90,1 млрд. За 11 місяців в Україну імпортували товарів на $49,4 млрд, а експортували продукції на $40,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні