Категорія
Новини
Дата

Боррель представив пропозицію щодо використання доходів від заморожених активів РФ для підтримки України

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель представив Раді ЄС ініціативу щодо використання доходів із заморожених активів РФ для допомоги Україні, про це він написав у соцмережі X.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні я оприлюднив пропозиції щодо рішення Ради ЄС щодо використання доходу від російських заморожених активів для підтримки України у її боротьбі за перемогу», – написав він.
  • Боррель уточнив, що його пропозиція передбачає спрямування 90% коштів через Європейський фонд миру та 10% – через бюджет ЄС. 
  • «Я розраховую на швидке затвердження цієї пропозиції Радою», – зазначив дипломат.

Контекст

У депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Фон дер Ляйєн минулого місяця висунула ідею використати ці гроші для закупівлі зброї для ЗСУ, але ця пропозиція, швидше за все, зустріне опір з боку держав-членів, включаючи Угорщину та Віктора Орбана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні