Категорія
Гроші
Дата

Binance стає схожою на банк. Як криптобізнес обростає регуляціями та процедурами, де немає місця анонімності? Інтерв'ю нового CEO найбільшої криптобіржі світу

Binance, Річард Тенг /Getty Images

CEO Binance Річард Тенг. Фото Getty Images

CEO Binance Річард Тенг про штраф регуляторів США, відставку CZ, новий пік Bitcoin, боротьбу з відмиванням коштів й анонімністю в крипті та операції ХАМАС, Росії, Аль-Каїди та Ірану. Інтервʼю

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У листопаді 2021-го під час розмови з Forbes Ukraine засновник криптовалютної біржі Binance Чанпен Чжао (або CZ) назвав США найлояльнішою до криптовалют країною світу. Два з половиною роки потому CZ був змушений покинути позицію CEO Binance під тиском американських регуляторів, а сама компанія сплатила рекордний штраф у $4,3 млрд.

Компанію підозрювали в порушенні правил боротьби з відмивання коштів. Зокрема, Binance, як вважають регулятори, могли використовувати терористичні організації, такі як ХАМАС чи Аль-Каїда.

Чжао, який зараз займає 51-шу сходинку в рейтингу Forbes Real-Time Billionaires зі статками у $33 млрд, заборонили втручатися в справи Binance протягом трьох років, але він все ще може володіти мажоритарною часткою компанії. На посаді CEO його замінив Річард Тенг – колишній керівник напряму регіональних ринків Binance.

Одне з його завдань – перетворити біржу на більш класичну корпоративну структуру. До цього Binance всіляко уникала централізації та навіть не мала офіційної штаб-квартири. Рішення ухвалювала група топменеджерів на чолі з CZ, розповідав Forbes у грудні 2022-го один із колишніх топів Чаґрі Пойраз.

«Я створив раду з трьох незалежних директорів, які формують корпоративне управління компанією», – розповідає Тенг в інтервʼю Forbes, яке відбулося у середині березня. Він багато говорить про правила і стандарти. Один із ключових меседжів – звичні для банківського сектору процедури, направлені на деанонімізацію клієнтів та боротьбу з відмиванням коштів, не суперечать хорошому досвіду користувачів. 

Як і раніше, Binance не розкриває показників свого українського бізнесу. Тенг називає цей ринок важливим та каже, що сподівається на якнайшвидше введення регулювання криптовалют в Україні.

Що він думає про зміни в криптоіндустрії після натиску регуляторів по всьому світу та що відповідає на закиди про сприяння операціям ХАМАС, Росії та Ірану?

Бесіду з Тенгом скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Чи стане Binance схожою на банк

Binance – це фінансова установа. Але в криптопросторі. Напрямок руху в крипто- і Web3-спільноті полягає в тому, що ми будемо мати більше регуляторних норм. Сьогодні понад третини світових регуляторів займаються криптоіндустрією.

Binance є найбільш регульованою з усіх криптовалютних бірж. Ми працюємо на ліцензованій основі у 18 різних юрисдикціях. Ми оперуємо в секторі фінансових послуг і в цьому сенсі є регульованою компанією.

Ми – одна з перших міжнародних криптовалютних бірж, яка запровадила стандарт KYC. Робимо те саме, що й фінансові установи, коли беруть «на борт» нового клієнта. Ми проводимо перевірки – AML/CFT, такі речі, як PEP або потенційно політично значущі особи.

Річард Тенг, Binance /Getty Images

CEO Binance Річард Тенг. Фото Getty Images

Ми прагнемо дотримуватися світових правил щодо санкцій, дуже тісно співпрацювати зі світовими правоохоронними органами щодо відстеження незаконних коштів і їхнього заморожування. 

Протягом минулого року ми провели понад 80 тренінгів для міжнародних правоохоронних органів, регуляторів та міністерств у цій сфері. Навіть в Україні – для кіберполіції, міністерств, регуляторів. Щоб показати їм можливості криптовалюти, яка є технологією, що завдяки технології блокчейн легко відслідковується порівняно з фіатними валютами.

Ми хотіли би обслуговувати всіх користувачів, але також – переконатися, що дотримуємося стандартів. Кожен, хто хоче використовувати криптовалюти, має це робити, незалежно від того, чи це відбувається через нас чи через інших гравців. Дотримання KYC та AML не суперечить хорошому користувацькому досвіду.

Як криптоіндустрія виглядатиме в березні 2025-го

Я оптимістично дивлюся на перспективи Web 3.0 і криптоіндустрії. Ми перебуваємо на досить ранній стадії впровадження криптовалюти – лише 5–6% населення Землі має до неї доступ. 

Із нещодавнім запровадженням Bitcoin-ETF з’явився відчутний роздрібний інтерес до цього сектору. І що більше люди дізнаються про крипторинок, то більше переконуються у його надійності.

Низка інституційних інвесторів визначили для себе, що біткоїн входить до вищого класу активів. Тепер інвестують у нього набагато більше.

Чи став рекорд Bitcoin несподіванкою

Якщо озирнутися назад, то років пʼять тому більшість регуляторів не займались питанням інституціоналізації біткоїна. Багато установ вважали, що це модний тренд, який скоро пройде. І більшість з них не мали жодної стратегії стосовно індустрії.

Зараз ми бачимо зростання числа регуляторів, які серйозно взялись за криптовалюту. Якщо поглянути на 100 найбільших світових фінансових установ, то у всіх на порядку денному криптовалютна і Web3-стратегія.

Події на ринку є результатом змін в підході до регулювання. Темпи зростання криптовалюти протягом наступних пʼяти років будуть набагато швидшими, аніж за останні пʼять років. ЇЇ проникнення різко зросте, особливо з прийняттям криптовалютних ETF. Це дасть змогу новому класу користувачів отримати доступ до цього типу активів у дуже простий спосіб. 

Пʼять років тому волатильність була набагато вищою через суттєво нижчу ринкову капіталізацію, ніж зараз (близько $2,7 трлн станом на березень 2024-го, – Forbes). По мірі того, як ринок розвиватиметься і криптовалюта досягне умовних $27 трлн капіталізації, я можу вас запевнити, що волатильність ринку буде меншою. 

Про закиди Binance про сприяння операціям ХАМАС, Росії та Ірану

Ми тісно співпрацюємо з правоохоронними органами по всьому світу, щоб відстежувати незаконні гроші, злочинців і не допускати їх у фінансову систему.

Лише минулого року ми обробили понад 50 000 запитів від правоохоронних органів із цього приводу.

Як саме Binance могли використовувати росіяни, іранці та інші підсанкційні країни /Shutterstock

Як саме Binance могли використовувати росіяни, іранці та інші підсанкційні країни

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Окрім причетності до справи з порушення американських законів про боротьбу з відмиванням грошей, у 2022 році британське агентство новин Reuters описало схему, в якій Binance була частиною «траси» з виведення коштів із підсанкційного Ірану, за допомогою якої між Binance та іранською Nobitex було проведено транзакцій на суму $7,8 млрд.  

В інтервʼю Forbes колишній топменеджер Чагрі Пойраз заявив, що в криптоіндустрії неможливо контролювати всі вхідні транзакції. І все, на що тоді була здатна Binance, це виявити певні «кластери» схожих операцій, проаналізувати їх щодо прозорості та за необхідності закрити подібні схеми. 

На запитання, чому Binance не вийшла з російського ринку після лютневого повномасштабного вторгнення, Пойраз відповів, що через те що на Москву не були накладені такі всеосяжні санкції, як, наприклад, проти Ірану, КНДР, Сирії чи Куби, біржа не вважала необхідним повністю припинити здійснення операцій в країні.

Єдине, до чого вдалась Binance, – блокування криптовалютних рахунків родичів кремлівських чиновників та моніториг за операціями, повʼязаними з російськими олігархами, політиками тощо. 

Як зміниться Binance без CZ

Binance – дуже клієнтоорієнтована організація. Коли прийшов на цю посаду, я прийняв на себе зобовʼязання зберегти це незмінним. Ми хочемо переконатися, що пропонуємо найкращі продукти та послуги для наших користувачів, а також найвищий рівень безпеки та захисту. 

Друге завдання – робота з глобальними регуляторами для підтримки довіри до індустрії. У нас сотні мільйонів користувачів, і ми продовжуємо зростати після досягнення угоди з владою США.

Можна констатувати, що чистий приплив коштів набагато вищий, ніж у будь-якої іншої платформи. За даними DefiLlama, Binance мала чистий приріст у $4,6 млрд після угоди. У січні платформа залучила $3,5 млрд, що більше, ніж за будь-який повний місяць принаймні з листопада 2022-го.

Частка Binance у всій спотовій криптовалютній торгівлі стабілізувалася в грудні після дев’яти місяців падіння, а біржовий токен Binance Coin зріс на 30% з 21 листопада, випереджаючи загальні темпи ринку.

Як Binance втратила CEO та заплатила найбільший корпоративний штраф в історії /Getty Images

Як Binance втратила CEO та заплатила найбільший корпоративний штраф в історії

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

У листопаді 2023-го Binance домовилась з низкою американських держустанов, серед яких Міністерство юстиції, Комісія з торгівлі товарними фʼючерсами, Управління з контролю за іноземними активами та Організація по боротьбі з фінансовими злочинами міністерства про виплату $4,3 млрд відшкодування за порушення законів США про боротьбу з відмиванням грошей та закону про санкції, а також за відмову відзвітувати про проведення понад 100 000 транзакцій з угрупованнями, визнаними урядом США терористичними, зокрема ХАМАС, Аль-Каїдою та ІДІЛ.

Американські високопосадовці назвали угоду «найбільшим корпоративним штрафом в історії США». Засновнику криптобіржі Чанпену Чжао (CZ) довелось залишити посаду CEO Binance, визнавши свою провину та зобовʼязавшись виплатити $50 млн персонального штрафу.

На його місце було призначено Річарда Тенга, колишнього глобального керівника регіональних ринків Binance.

Звісно сьогодні ми працюємо в зовсім іншій корпоративній структурі та в інакшому середовищі. Я створив раду з трьох незалежних директорів, які формують корпоративне управління компанією. Моя управлінська команда дуже тісно співпрацює з радою директорів, щоб намітити подальший шлях розвитку Binance.

Як наступник CZ потрапив у криптобізнес із держсектора

Я відкрив для себе криптовалюту в 2017-му, коли був генеральним директором Управління з регулювання фінансових послуг в Абу-Дабі. Під час однієї з конференцій натрапив на низку представників компаній, які займались криптовалютами. 

CZ, Binance, Forbes /VIRGILE SIMON BERTRAND FOR FORBES

Засновник Binance CZ на обкладинці Forbes у 2018-му Фото VIRGILE SIMON BERTRAND FOR FORBES

Мені стало цікаво, і я почав вивчати для себе цей ринок. Уже тоді знав, що за ним майбутнє фінансових послуг. Того ж року ми сформулювали в Abu Dhabi Global Market – одну з перших всеосяжних нормативних баз для регулювання криптовалют.

Мені не є близьким підхід, коли ти регулюєш щось, не розуміючи, як це працює. Тому швидко відкрив свій рахунок для торгівлі криптовалютою – щоб навчитися. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні